Адреси

София
Откриване: 17 октомври 2019г. от 19:00ч.
17 – 31 октомври 2019г.
Салон за съвременно изкуство
на Галерия „Сан Стефано“
Ниво 2

33 години след най-голямата авария в чернобилската атомна електрическа централа, Милен Цветанов ни показва живота в забранената зона в 33 снимки!

Несъмнено тази авария е най-голямата трагедия, оказала влияние върху поколения и чиито размери все още не могат да се потвърдят с точност. Една местност с десетки изоставени села, два призрачни града, една нефункционираща вече Атомна централа с два недовършени блока, една изоставена секретна руска база и природа, която си възвръща постепенно, това, което хората сме взели от нея. Всичко това може да се види в 30-километровата рестриктивна зона. Зона в тишина и с плахо стъпващи туристи заснемащи разрухата и последиците от човешкото присъствие.

АВТОРЪТ

Милен Цветанов (Cvetanov Photos) е фотограф на свободна практика силно заинтригуван от случващото се в създадената 30 км забранена зона около Чернобилската атомна централа. Хората, животните и природата там, както и последиците от аварията глождят любопитството на автора на изложбата и той отделя, последните две години проучвайки мястото и организирайки своето приключение, като намира и ангажира опитен водач и фотограф, който да го разведе из най-слабо посещаваните места в Зоната.

В началото на месец май тази година (2019 г.) Милен осъществява това дълго планирано посещение в Зоната около АЕЦ Чернобил. Въоражен с Canon EOS R и със специално избран за целта гид фотограф, Милен посещава уникални и слабо познати за туристите места и заснема Чернобил и зоната около централата по специфичен начин.

ИЗЛОЖБАТА

След няколко събития, радващи се на огромен интерес, в които той разказа за приключението си и живота около централата, дойде момента когато Милен показва най-добрите си 33 фотографии от призрачния Припят, вече „живият“ Чернобил и зоната около централата. Изложбата в София ще продължи до края на месец октомври, а после ще обиколи и големите градове в България.

33-те кадъра са заснети с безогледалния флагман на Canon – EOS R, който дава на Милен изключителна гъвкавост в заснемането на детайлни кадри от различни ъгли и при различна, а в повечето случаи – ниска осветеност.

Снимките за изложбата са разпечатани в размер А2 на безкомпромисния професионален фото принтер imagePROGRAF PRO2000 с любезното съдействие на Фотоцентър Принт (www.photocenter.bg) след детайлнo графично оформление и подготовка за печат от Elena Maslarova – Leni

Откриването на изложбата ще се състои на 17 октомври 2019г. от 19:00 в Салон за съвременно изкуство към галерия „Сан Стефано“ на адрес: София, ул. Сан Стефано 22 ( http://sanstefanoplaza.com/galeriya-san-stefano )

Медийни партньори на събитието – приятелите ни от Photo Cafe

Ще Ви очакваме!