Пантеон „Майка България“ – Гургулят

В местността „Църквище” в с.Гургулят е построен величествен пантеон “Майка България” в памет на загиналите в битката при Гургулят – селяни, доброволци, войници и офицери. Село Гургулят става известно по време на Сръбско-българската война, когато на 7 ноември 1885 г. отрядът на капитан Христо Попов влиза в кръвопролитен срещен бой със сръбската Моравска дивизия, нанася й тежки загуби и я принуждава да спре настъплението си. В следващите дни българската армия преминава в решително контранастъпление и принуждава Сърбия да признае поражението си.

 

Карта

  • Паметници
  • rate_review София град
  • room с.Гургулят
  • filter_hdr 786м. н.в
  • gps_fixed 42.79095 / 22.97708

 

История

Пантеонът “Майка България” в с.Гургулят представлява огромен монумент, имащ формата на пресечена четириъгълна пирамида с внушителни размери: височина около 20 м. и ширина от всяка страна около 25-30 м.(включително стълбите от всички страни), с площ около 700 кв.м. Пантеонът е изграден като отворен към небето и околността храм с форма инспирирана от войнишка пирамида и укрепен бункер с амбразури, композиционно представлева тържествена алея дълга 120 м. в откритото поле. В центъра му се намира статуя на красива млада българка с престилка, символизираща Майка България, скърбяща за убитите й защитници. Статуята е изработена от висококачествен камък - кварцит, подарен от Русия и го има само на три места в света. Подобен на него има вграден единствено в мавзолея на Ленин, паметникът на битката при Бородино, гробницата на Наполеон в Париж и Триумфалната арка. В пантеона липсват образите на княз Батенберг наречен от народа Сливнишкият герой и на флигел-адютант Марин Маринов - човекът, повел войската ни в решителната битка на сливнишкото поле, но са записани имената им наред с другите войскови командири и тези на падналите във войната. Под паметника върху братската могила лежат костите на български, но и на сръбски войници. Пантеон “Майка България” е издигнат през 1985 г. по случай 100 години от войната в памет на загиналите войници и офицери в битката при Гургулят по време на Сръбско-Българската война, но скоро е започнал да се разрушава, основно заради заледяването му през зимата. Металните букви и орнаменти са откраднати и днес са заменени с тенекиени и пластмасови. След 2000 г. паметникът видимо се руши 

 

Местонахождение

Село Гургулят е разположено на шосето от гр.Сливница за Брезник.

 

Изходни пунктове

Местността, в която се намира пантеонът, се нарича Църквище и се вижда още на влизане в селото.

 

За пантеона

Преди появата на мемориала тук е имало църква „Св. Пророк Илия“, която е била умалено копие на храм-паметник "Александър Невски" в гр.София. Тя се е срутила през 60-те години на миналия век. Около мемориала има широка поляна и мястото е идеално за еднодневен пикник, както и за кратък урок по история на открито. От пантеона се виждат близките склонове на Вискяр планина и далечните на Витоша. Всяка година през месец ноември подофицерско дружество “Гургулят – потомци” провежда туристически поход-поклонение “По алеята на безсмъртието – Сливница 1885 г.”. В похода, по стъпките на славната българска армия, взимат участие много родолюбци от цялата страна, сред които и много възрастни и ученици. Пантеонът в село Гугрулят е включен в 100-те национални туристически обекта под номер 81 – “Новото гробище над Сливница”, но около 2004 г. е изключен от списъка и се среща само в по-старите книжки.

 

Други забележителности наблизо

Местност Петлюка и скално светилище на Асклепий-1км. източно от с.Гургулят
Местност Алдомировско блато-5 км. от гр.Сливница
Църква "Св.Св.Кирил и Методий"-гр.Сливница

 

Please login to comment

No Comment Yet

Got something to say? Feel free, we'd love to hear your thoughts.

Leave a Comment