Чудните мостове

Чудните мостове гордо и величествено владеят очарователна местност, притежаваща завидно спокойствие и тишина. Заобиколени от гъсти, вековни иглолистни гори, високи и ниски била, нереални пейзажи плуващи в истинска хармония. 

 

Карта

  • Скален феномен
  • rate_reviewОбласт Смолян
  • room Чепеларе
  • filter_hdr 1450м. н.в
  • gps_fixed 41.81842 / 24.58173

 

История

Чудните мостове известни още и като Скалните мостове са забележителен скален феномен в Родопите разположени в долината на река Еркюприя в подножието на връх Голям Персенк. Името идва от "ер" (тур. - земя) и "кюприя" - мост, т.е. естествен скален мост. Смята се, че са се образували при срутване на някогашна пещера, образувана в протерозойски мрамори от водите на малката река Дълбоко дере, навярно при земетресение. Водите отнесли част от падналите материали и образували един до друг два мраморни моста. Между двата все още има огромни каменни блокове, които заемат речното корито. Първият поразява със своята внушителност и красота. Той е дълъг 96 м., ширината му варира от 7 до 45 м., а височината от 14 до 43 м. Започва с 3 отвора, различни по големина, а завършва с един. Смятан за най-високия пещерен отвор в нашата страна. По неговата снага, с дебелина 10-15 м., минава пътеката от с.Орехово за с.Забърдо. Вторият мост, който е на 200 м под първия, е по-дълъг и по-тесен, трудно достъпен за обикновения турист без екипировка и опитен водач. Дълъг е около 60 м. Започва с широк отвор, който постепенно се стеснява и се превръща накрая в обикновенна цепнатина. Малко преди втория мост се тъмнее входът на Ледената пещера, в която до късно лято се запазва лед. Зад моста водата пропада в карстов понор и изчезва в дълбините на земята, за да се появи на 1,5 км по-ниско. Надолу от втория мост е дива, непроходима клисура. Сред нея високо на левия бряг на реката е огромният вход на Голямата пещера, в която са намерени отломки от древна керамика (V-VІ в. пр.н.е.).

 

Местонахождение

Скалния феномен се намира на 80 км южно от гр.Пловдив, на 35 км северозападно от гр.Чепеларе и само на 5 км северозападно от с.Забърдо.

 

Изходни пунктове

Пътят до Чудните мостове от шосето Асеновград-Смолян минава покрай с.Забърдо. В месността Сините ханчета, вдясно на 39 км от гр.Асеновград, е отбивката за с.Забърдо и скалния феномен Чудните мостове. Пътят е добре асфалтиран, но малко по-тесен, като следи коритото на река Забърдска и е с множество завои. Внезапно се разкрива мощната снага на връх Камъка, а срещу него и на връх Заградска чука. В подножието на масива е разклона между природният феномен Чудните мостове и с.Забърдо. Поема се на дясно, пътят става още по-тесен и влиза в клисурата на река Дълбокото дере и постепенно, в продължение на 7 км, с множество серпентини, се изкачва до хижа Чудните мостове на 1450 м.н.в. Хижа Чудните мостове е малка кокетна сграда на два етажа, построна през 1936 г. от пловдивски туристи. 

 

За скалния феномен

По скалите на естествените скални мостове расте известното безсмъртниче-родопската роза (Haberlea rodopenzis). В списъка на 100-те национални туристически обекта този скален феномен и най-високият връх на Родопите - Голям Перелик (2191 м н.в.) са записани под № 85. Мостовете са обявени за природна забележителност с постановление на Министерския съвет No.4941 от 18.07.1949 г. Двата големи моста са обезопасени и пригодени за туристически цели. Преминаването е позволено и върху, и под тях. Непосредствено до тях се намира туристическата хижа “Чудните мостове”, където човек може да отдъхне, похапне вкусно или дори да пренощува наслаждавайки се на великолепната гледка.

 

Други забележителности наблизо

Архитектурен резерват с.Широка лъка
Пещера Ухловица
Връх Голям Персенк 2047 м.-2.00 ч.
Хижа "Скалните мостове"-0.15 м.
Хижа Кабата-2.00 ч.

 

Please login to comment

No Comment Yet

Got something to say? Feel free, we'd love to hear your thoughts.

Leave a Comment