Хижа Узана

Узана се нарича най-голямата билна поляна на Стара планина. Тя се намира между връх Ботев и връх Шипка над град Габрово на север и село Ясеново на юг. Простира се на височина от около 1230 до около 1350 м. Най-високата точка е връх Марков стол, който се намира в източната част – 1352 м. От всички страни поляната е обградена с гори – предимно широколистни. На юг от нея започва рекичката Узун дере, която се влива в река Лешница и оттам в Тунджа. Името на местността идва от турската дума “узун”, която означава “дълъг”. Там се намира и едноименната хижа Узана.

 

Карта

  • Хижи
  • rate_review Област Габрово
  • room Габрово
  • filter_hdr 1245м. н.в
  • gps_fixed 42.75072 / 25.23872

 

История

Хижа Узана се намира на билото на Стара планина, на 1240 м височина в област Узана. До нея се стига по асфалтов път от Габрово, като разстоянието е около 25 км. Хижата е отворена целогодишно и дава възможности за разходка и планински туризъм, а през зимния сезон и за ски. Представлява солидна сграда на три етажа и разполага с 11 спални помещения и 2 тавански стаи с общ капацитет около 80 места, като част от тях се отопляват на твърдо гориво. Сградата има етажни санитарни възли и бани, отопление с печки на твърдо гориво, туристическа столова и кухня, бюфет, салон, ски гардероб, ски писти с влекове, паркинг. През 2009-2010 г. е извършен ремонт на всички стаи в хижата. Монтирани са нови легла с матраци, стаите са боядисани и освежени. Тоалетни и бани има в приземието на сградата, както и на двата спални етажа. Хижата разполага със собствен водоизточник с много чиста и студена вода. В услуга на туристите има кухня с електрически и газови уреди за приготвяне на храна. Столова: хижата разполага с два броя столова - за пушачи и непушачи с умивалня, панорамна тераса с барбекю, кухня, снабдена с фризер, хладилник, електрическа скара, фурни, газови котлони, които могат да се използват от туристите. Хижата е пункт от „Е-3”.

 

Местонахождение

Хижа Узана се намира в Стара планина, местност Узана, северозападно от вр. Исполин, 1240 м н.в.

 

Изходни пунктове

Най-близкият изходен пункт е гр. Габрово, който се намира само на 25 километра по много добър асфалтов път. Маршрутът започва от автогарата в Габрово, като минава през целия град в посока м. Узана, следват се табелите по които лесно може да се ориентира човек. След като се излезе от града, пътят продължава по асфалтово шосе, движението по което е много слабо, т.е. кара се спокойно. На доста места е в гора и е много приятно. Но пък си е яко качване в продължение на 20 км. На 1 км след "пистата на завоя" (ски писта, която няма как да се пропусне), пътя се разклонява, като главния път продължава до самата Узана, а другото отклонение е за хижа Партизанска песен.

 

За хижата

Много са приятните начини, по които можете да прекарате времето си тук. Местността Узана е изключително красива и разходката в околността със сигурност ще Ви допадне. Можете да си наберете ягоди, билки и гъби. Колоезденето също е сред предлаганите развлечения. С подходящия велосипед бихте могли да достигнете до Шипка и хижа Мазалат. В близост до хижата се разполагат и няколко ски писти, така че няма да Ви бъде скучно и през зимния сезон.  При две и повече нощувки - отстъпка от цената след втората нощувка. За пенсионери и членове на БТС (след представяне на съответния документ) получават отстъпка от цената за нощувка. Деца до 3 години не заплащат нощувка. Деца от 3 до 7 години и от 7 до 18 г. (когато са придружени от учител или родител) получават отстъпка от цената за нощувка в хижата.За контакти: 0677/981-07, 0886 792 982, 0896 248 593, за информация и резервации: БТС – информационен център:02/980-12-85, 0882 966 320, 0882 966 319.  

 

Други забележителности наблизо

Екопътека Узана - 1 ч.
вр. Исполин – 1 ч.
х. Янтра – 1.30 ч.
вр. Шипка (1326 м) – 3 ч.
х. Мазалат – 3.45 ч.
х. Бузлуджа – 5 ч.

 

Please login to comment

No Comment Yet

Got something to say? Feel free, we'd love to hear your thoughts.

Leave a Comment