Хижа Тъжа

Дълбоко в дебрите на Балкана преминавайки през Русалийския проход (най-високият в Стара планина) се стига до планинската хижа Тъжа. Хижа Тъжа е забележителен оазис в красивата горска природа на Стара планина. От хижата се открива внушителна панорама към масива на Триглав. Хижа Тъжа е изходен пункт за връх Ботев на запад и хижа Мазалат на изток, както и за хижа Соколна. Част от последния маршрут попада в резерват “Соколна”. Тук движението трябва да става само по маркирани маршрути. Не се разрешава събирането на гъби, горски плодове, билки, брането на цветя, безпокоенето на дивите животни.

 

Карта

  • Хижи
  • rate_review Област Стара Загора
  • room с.Тъжа
  • filter_hdr 1520м. н.в
  • gps_fixed 42.75032 / 24.99298

 

История

Хижа Тъжа е построена през 1927 г., на левия бряг на р. Тъжа е била наричана Мара Гидик, на името на близкия връх (връх Русалка). Тя е и най-близката хижа от вр. Ботев по билото. През 1942 г. хижата е опожарена. Сегашната хижа е построена в периода 1946-1948 г. от севлиевски туристи. Новата хижа Тъжа се намира на по-високо от старата и е кръстена на близката река. През 50те година на миналия век хижата е разширена. Хижа Тъжа е масивна, двуетажна постройка, електрифицирана чрез микро ВЕЦ, водоснабдена и притежава кухня и столова. Разполага с 52 места за нощуване, има баня, вътрешна и външна тоалетна. Отоплението е с печки на твърдо гориво. Хижата е удобен изходен пункт за преходи към близките и по далечни обекти в планината. Няма обхват, но има интернет. От началото на октомври 2016 г. хижа Тъжа в НП „Централен Балкан“ разполага с 30 соларни панела.  7,5-киловатовата система позволява топлата вода в хижата да се нагрява безпроблемно, единствено с помощта на слънчевата енергия. С инсталираната система хижата напълно ще покрива нуждите си от топла вода без допълнителното изгаряне на дърва. 30-те фотоволтаични панела ще произвеждат електричество, което директно ще затопля водата на 600-литров бойлер. 

 

Местонахождение

Хижа Тъжа се намира в Калоферска планина, югоизточно от вр. Русалка, Средна Стара планина на 1525 мн.в.

 

Изходни пунктове

Най-близкият изходен пункт е гр.Априлци /квартал Острец/ - 3ч. От центъра на квартала се поема по долината на Острешка река по планинско шосе, достига се водосливат с малък поток – Атанасова стружна. Нагоре се виждат стръмни, обрасли с букова гора склонове, а над тях – скалистите чукари на върховете Зелениковец, Куртбашица, Колата и острата пирамида на връх Русалка. Минава се край горски пункт в местността Христова стружна и се достига водосливат на двата начални притока на Острешка река в местността Попова стружна. Тук шосето свършва и започва изкачване по добре очертана и маркирана пътека в западна посока. Над иглолистната гора се навлиза в рядка букова гора, продължава се по ръба на хребет, зает от стръмната Дълга поляна. В горния и край се пресичат два завоя на черния път за хижа Тъжа, при достигането на гората със завой на югоизток се продължава по път, който пресича стръмния Студен улей. По него зимно време се изсипват лавини и се натрупват в дълбокия му дол. Малко след Студения улей, пътят излиза от гората, изкачва се на превала на прохода, при местността Табите и подминава постройката там. На юг се слиза през два дълбоки дола – вторият наречен Челебията и се пристига на хижа Тъжа. Алтернативни маршрути: гр. Калофер - 6 ч., с. Тъжа - 6:30 ч., гара Тъжа - 25 км. асфалтово шосе. От с.Тъжа  до хижата има черен път - 25 км, достъпен за коли само при сухо време. Село Тъжа отстои от магистралата София - Бургас на 2 км, от ж. п. гарата Тъжа - на 1,5 км, от Павел баня - на 13 км, от град Казанлък - на 29 км. С Павел баня и Казанлък има редовна автобусна връзка.
  

 

За хижата

Хижа Тъжа е пункт от най-дългия маршрут у нас - Ком-Емине (европейски маршрут Е-3). Стопанисва се от ТД "Приста" - гр. Русе, тел: 082/ 820 272, а за връзка с хижата всеки ден от 11:00 до 11:15 ч. телефон 08888 505 594, хижар: - Ангел. За информация и резервации: БТС – информационен център:02/980-12-85, 0882 966 320, 0882 966 319В близост до хижа Тъжа се намира връх Мара Гидик (Русалка) -1889м. Между хижа Тъжа и хижа Русалка, в Русалийският проход, се намира кадемлийският водопад (кадемлийско пръскало). Разположен е в подножието на връх Триглав, Средна Стара планина, на височина 1500м. Височината на водния пад е 70м. Мощната водна струя пада от венец от отвесни скали в огромни блокажи. 

 

Други забележителности наблизо

Кадемлийския водопад - 1:30 ч.
Връх Ботев - 4 ч.
Хижа Рай (през вр. Ботев) - 6:30 ч. Внимание: През зимата съществува лавинна опасност по този маршрут.
Хижа Васил Левски - 7 ч. 
Хижа Мазалат - 4 ч.
Хижа Русалка - 3 ч.

 

Please login to comment

No Comment Yet

Got something to say? Feel free, we'd love to hear your thoughts.

Leave a Comment