Хижа Седемте езера

Седемте Рилски езера са едно от най-пленителните места в родината ни. Въздухът, кристалните води, силата на планинската прегръдка те успокояват и омагьосват. Грижите остават някъде далеч, размиват се в лазурната повърхност на тази тюркоазена езерна прелест. Там, в Рила над Рибното езеро като страж стои хижа Седемте езера. 

 

Карта

  • Хижи
  • rate_review Област Кюстендил
  • room Сапарева баня
  • filter_hdr 2196м. н.в
  • gps_fixed 42.20761 / 23.32393

 

История

Построена е през 1932 г. от членове на Бялото братство, водени от Учителя Петър Дънов. До ден днешен районът на хижата е обичайното място за летния събор на дъновистите, които посрещат Слънчевата Нова година на Молитвения хълм в Рила. Според учението на Петър Дънов, изгревът на 19 август има магическа сила, особено ако човек се намира високо в планината. През 1930 г. последователите на Дънов са построили и чешмата до хижата, наречена „Ръцете, които дават“. Тя се намира от другата страна на Рибното езеро, а според самия Дънов водата ѝ идва от „Езерото на чистотата“. Гледка към Седемте рилски езера и хижа Седемте езера в далечината „Старата хижа“, както е известна хижа Седемте езера, се поддържа от туристическо дружество „Рилски турист“. В последните години Седемте езера беше застрашена от затваряне, заради новопостроената хижа Рилски езера, до която води лифтът от хижа Пионерска. Новата хижа, намираща се на 45 минути пеша, разполага с повече удобства, но за всеки турист, който обича Рила и е привлечен от магията и спокойствието на планината, е препоръчително поне да се отбие до хижа Седемте езера, пазеща традициите на отминалото време. Хижа Седемте езера представлява масивна сграда на два етажа и мансарда с капацитет 92 места на легла и нарове в стаи с по 2, 3, 4, 6 и повече легла на североизточния бряг на Рибното езеро. Електрифицирана е от ВЕЦ, не е водоснабдена, отоплението е с печки на твърдо гориво. Водата, която  ползва, е от езерото, а тоалетните са външни. Има и туристическа столова, където можете да хапнете вкусно след дългото ходене. До хижата има ски-писта с дължина 300 метра, съоръжена със ски-влек, както и конюшни за товарни коне, предоставящи ограничени услуги за групови конни походи.

 

Местонахождение

Хижа Седемте езера се намира на североизточния бряг на Рибното езеро в Северозападна Рила - Национален парк Рила.

 

Изходни пунктове

От село Говедарци — ски-училище „Мальовица“ и оттам по маркирана пътека до хижа Вада (около 1.30 ч.), откъдето продължавате по маршрута Вада – Седемте езера: хижа Вада продължавате през Мечкарица и се изкачвате по „Душевадката“ до Долното езеро. От Долното езеро продължавате към Рибното, до което е хижата. Маршрутът между хижа Вада и хижа Седемте езера се изминава за приблизително 4 ч., като е важно да имате предвид, че пътеката е стръмна през по-голямата част от изкачването. От Сапарева Баня до хижа Пионерска по маркирана пътека (2 ч.) и оттам с лифт или пеша (1.30 ч.) до новата хижа Рилски езера. От хижа Рилски езера се стига до старата хижа за 45 минути по приятна пътека с маркировка. Ако сте нощували в друга част на Рила, можете да стигнете до хижа Седемте езера по маркирани пътеки от хижа Скакавица (1.45 ч.), хижа Иван Вазов (3 ч.) и от Рилския манастир (5 ч.).

 

За хижата

Хижата се стопанисва от ТД „Рилски турист" — гр. Самоков, бул. „Искър" 2, тел. 0722/ 22 205.

 

Други забележителности наблизо

Телефон за контакт: 02 980 1285, 0888 503 235, 0896 715 974. Съседни обекти: вр.Хайдута/2465м./ - 0.40 ч., Вазов връх/2669м./ - 2.30 ч., х.Пионерска - 2.00 ч., х.Скакавица - 1.45 ч., х.Рилски езера - 0.45 ч., х.Ловна - 1.30 ч., х.Вада - 2.30 ч., х.Иван Вазов - 3.00 ч., Рилски манастир - 5.00 ч., х.Мальовица - 6.00ч. 

 

Please login to comment

No Comment Yet

Got something to say? Feel free, we'd love to hear your thoughts.

Leave a Comment