Хижа Партизанска песен

В близост до гр. Габрово известен с богатството си от музеи, театри и архитектурно-исторически забележителности, в местността Узана предлагаща добри условия за ски, пешеходен и вело туризъм се намира хижа Партизанска песен, реновирана и осъвременена за нуждите на българските туристи.

 

Карта

  • Хижи
  • rate_review Област Габрово
  • room Габрово
  • filter_hdr 1175м. н.в
  • gps_fixed 42.78443 / 25.19893

 

История

Хижа Партизанска песен, известна още като хижа Янтра, се намира западно от м. Узана, на 1200 м н.в. Представлява масивна едноетажна сграда със столова и кухня, вътрешни санитарни възли, лавка, електрификация, паркинг за леки автомобили. Живописната местност предлага условия за различни забавления като фото лов, велотуризъм и разходки и походи из планината. В района има възможност за практикуване на зимни спортове, а комплексът разполага със собствен ски гардероб. Гости се приемат през всички сезони, тъй като през лятото е прохладно, а през студените дни хижата се отоплява чрез централно парно. На разположение на почиващите са 32 места, обособени в семпло обзаведени стаи със самостоятелна баня и парно. Стаите биват двойни, тройни и четворни, а в някои бани има и вана. Ресторантът на Хижа Партизанска Песен разполага с 40 места и уютна атмосфера допълвана от камина. Тук могат да се опитат ястия от националната кухня, приготвени внимателно за гостите. В двора на хижата има възможност за безгрижни детски игри, защото е просторен и има детска площадка с люлки и пързалка. През топлите дни гостите могат да се разхладят в надуваемия басейн.

 

Местонахождение

Хижа Партизанска песен се намира на 25 км. от гр.Габрово в местността Узана насред националния природен парк Българка в Централна Стара планина. Оттук тръгва и маршрут с дестинация Национален парк Централен Балкан.

 

Изходни пунктове

Маршрутът започва от автогарата в Габрово, като минава през целия град в посока м. Узана, следват се табелите по които лесно може да се ориентира човек. След като се излезе от града, пътят продължава по асфалтово шосе, движението по което е много слабо, т.е. кара се спокойно. На доста места е в гора и е много приятно. Но пък си е яко качване в продължение на 20 км. На 1 км след "пистата на завоя" (ски писта, която няма как да се пропусне) има два варианта: продължава се по главния път до самата Узана и от там по черен път се стига до хижа Партизанска песен или директно се хваща отбивката за хижа Партизанска песен. В случай, че изберете втория път до хижата има асфалт, поразбит на места. Разстоянието е 6 км. Аз лично препоръчвам да оставите колата до хижа Узана и да се разходите до хижа Партизанска песен. Пътеката е добре маркирана и риска да се загубите е минимален. Изходната точка е запад от местността Узана и започва по асфалтовия път от хижата, а пътеката за Мазалат се отделя от пътя вляво малко преди базата на Планинската спасителна служба. Маркировката е червена и се извървява за ок. 1,30 ч. Първоначално има малко изкачване, до вр. Черни връх (1360 метра), а след това леко спускане, след което се излиза на хижа Хлебна и се продължава до хижа Партизанска песен. До хижата може да се стигне и от хижа Хлебна - 10 мин., хижа Мазалат - 2:30 ч.,село Ясеново - 3:30 ч., село Голямо Дряново - 4:30 ч.
 

 

За хижата

За контакти с хижата: +359 66 862 800, +359 897 952 532. 

 

Други забележителности наблизо

хижа Узана - 5 км.
язовир Христо Смирненски - 6 км.
хижа Мазалат - 7 км.
Резерват Пеещите скали - 10 км.

 

Please login to comment

No Comment Yet

Got something to say? Feel free, we'd love to hear your thoughts.

Leave a Comment