Хижа Безбог-Пирин

Пирине, Пирине с Бог или Безбог продължаваш да привличаш мало и голямо да покорява върховете ти, да се любуват на красотите ти, да пият водите ти. Понякога сърдит и мрачен, друг път слънчев и цветен винаги ще бъдеш притегателна сила за отдих и почивка.

 

Карта

  • Хижи
  • rate_review Област Благоевград
  • room Добринище
  • filter_hdr 2240м. н.в
  • gps_fixed 41.73323 / 23.52316

 

История

Хижа Безбог е разположена на 2240 м. надморска височина на брега на Безбожкото езеро и е една от най-новите и модерни хижи в Пирин. Това е втората постройка в района, тъй като първата е била разрушена от лавина през 1971 г. Още на следващата година започва строежа на модерната нова хижа Безбог в този и вид, в който я знаем и днес. Капацитета на Хижа Безбог е 130 места разположени на 5 етажа. Стаите са с по 3, 4 и 8 легла, има и самостоятелни апартаменти. Тоалетните са общи за всеки етаж. Хижата е електрифицирана, водоснабдена, с централно отопление. В хижата има телевизор, ресторант, кафе, магазинче за дребни стоки, занималня, видео уредба, телевизор, ски-гардероб. В близост до хижата има спортна площадка. Има условия за каране на ски. Района на хижата е лавинооопасен.

 

Местонахождение

Хижа Безбог се намира в близост до големия зимен курорт Банско и гр.Добринище.

 

Изходни пунктове

Маршрутът започва от гр.Добринище (на около 8 км от гр.Банско). Поемате по маршрута за хижа Гоце Делчев - тя е вашата първа точка за достигане. В Добринище има табелки за пътя до хижа Гоце Делчев, следвайте ги и скоро ще излезете от града, карайки по двупосочен път нагоре в планината. Пътят е лек, без сериозни завои, но бъдете внимателни, защото често падат камъни, а зимата може да има и заледявания. По някое време ще излезете на широко място, като отдясно на пътя е просторна поляна, а отляво има заведение. Тук можете да хапнете прясно уловена риба или да си поръчате такава. Скоро ще стигнете и до хижа Гоце Делчев. Стигайки до хижа Гоце Делчев трябва да отидете до седалковия лифт. Когато е бил построен (в края на 80те), лифтът е бил най-дългия в България - 3500 метра. Той ще ви отведе до хижа Безбог. Пътуването е около 35-40 минути, в зависимост от атмосферните условия. Имайте предвид, че лифтът е открит, така че бъдете добре облечени, особено зимата. Лифтът работи от 09:00 ч. до 16:00 ч. За тези които предпочитат да пътуват без автомобил от гр.Добринище (последната гара на теснолинейния железен път от гара Септември) всяка сутрин има автобус който пътува за хижа Гоце Делчев. Ако предпочитате пеш - 11км. по асфалтово шосе или 2,30ч по маркирана пътека. До хижа Безбог може да се изкачите пеша по пътека през гората под лифта-2,30ч. 

 

За хижата

Името на връх Безбог и на хижа Безбог е доста странно и около него витаят много митове и разкази. Единият разказ е по-скоро митологичен, отколкото реален. Легендата е такава, че Перун имал красива дъщеря, която бог Бес искал да открадне. Когато разбрал, брат й Дженгал настигнал Бес при връх Безбог, убил го и го затрупал с камъни. Втория разказ е, че по време на турското робство край връх Безбог се случило безбожно клане на моми. Оттук идва и името - Безбог. Този разказ е разказван и от местните. В крайна сметка точни сведения за името на Безбог няма, но и в това се съдържа част от чара на върха. Стопанин на хижата е ДФ Социален отдих – град Добринище, телефон за контакт:07447/21 20, 21 29, 0888 286 102. 

 

Други забележителности наблизо

Кременски езера – 2,30 ч.
Връх Безбог – 1,30 ч.
Връх Полежан – 2,30 ч.
Самодивски връх (Дженгал) – 3,15 ч.(пътеките не са маркирани)
Попово езеро (по маркираната пътека за хижа Пирин) – 1,15 ч.

 

Please login to comment

No Comment Yet

Got something to say? Feel free, we'd love to hear your thoughts.

Leave a Comment