Устието на река Велека

Устието на река Велека-място където природата е съхранила своята красота и уникален ландшафт. Реката придава приказен вид на околността – зелени гори, достигащи до самия бряг, тъмни скали с причудливи форми, изваяни от природата и златисти пясъци. Морската вода е с различни причудливи нюанси-започвайки от небесносиньо и достигайки до изумруденозелено. Райско местенце, където реката се среща с морето, описвайки един прекрасен ръкав от морски пясък и папур, позволявайки на плажуващите да се насладят на освежаващите морски вълни и тихата и бавнотечаща речна вода.

 

Карта

  • Местности
  • rate_review Област Бургас
  • room Синеморец
  • filter_hdr 1м. н.в
  • gps_fixed 42.06826 / 27.97056

 

История

Велека е живописна река, извираща от вр. Демиркапу в турската част на Странджа планина. Влива се в Черно море в близост до с.Синеморец. Общата дължина на реката е 145 км., като 125 от тях са в българска територия. Велека преминава през сърцето на Природен парк „Странджа”. Протича през няколко защитени територии - резерватите „Узунбуджак”, „Силкосия” и защитената местност „Устието на река Велека”. Защитената местност Устие на р. Велека има площ от 1511 хектара. Над местността преминава ръкав от най-големия миграционен път на птиците в Източна Европа - Via Pontica. Извън гнездовия период по долното течение на Велека могат да се срещнат птици, които или презимуват, или просто почиват по време на прелета, сред които много защитени и застрашени. По прилежащото черноморско крайбрежие често могат да се видят и представители на морските бозайници – трите вида делфини, описани за Черно море - афала (Tursiops truncatus), черноморски делфин и муткур. Дом е на стотици застрашени от изчезване животински и растителни видове. В устието на реката се срещат повече от 550 вида растения, близо 20 вида земноводни, повече от 30 вида риби и около 40 вида бозайници. Един от най-ценните представители на флората във Велека е жълтата водна лилия – рядък вид, включен в Червената книга на България. Друг типичен представител на флората тук е блатното кокиче. От защитените представители на фауната интерес представляват змиорката, дивият шаран и каспийската блатна костенурка. Дълбочината на река Велека е около три метра, като на места достига и до четири метра. При устието край с.Синеморец обаче реката достига до осем метра дълбочина. В Турция реката тече в тясна и стръмна долина, пълна с дъбови дървета. Широчината на реката се променя постоянно в зависимост от релефа, през който тече. Реката има бързеи, които обаче са само в началната и средната ѝ част, а колкото повече се приближава към морето, толкова по-спокойно става течението на Велека. От местността „Царско кладенче” в Странджа до вливането си в морето реката е плавателна с бавно речно течение. Маршрутът, подходящ за плаване е с дължина от 7 км. и съществуват отлични условия за любителите на каякинга. За туристите се организират разходки с лодка, която тръгва от малък кей, разположен под моста на пътя Ахтопол – Синеморец. До мястото се стига по черен път, като се поеме вдясно веднага след моста (движейки се в посока Синеморец). Тук организаторите на речните пътешествия са поставили информационни табели с телефони за връзка за всички желаещи да видят отблизо красотата на Велека.

 

Местонахождение

Устието на река Велека се намира на 700 м. северозападно от с.Синеморец, 3.5 км южно от гр.Ахтопол. Самото село Синеморец е най-южната населена точка на Българското Черноморие. Намира се на 20 км. от гр. Царево, разположено е върху полуостров до устието на Велека. От него тръгва и екопътека „Велека”, която достига по поречието на реката до село Бродилово – едно от нестинарските села в Странджа.

 

Изходни пунктове

Достъпът до плаж Велека е много лесен. С кола се стига тръгвайки по черния път, намиращ се на главното шосе между Ахтопол и Синеморец. Следете за отбивката на моста над река Велека и не пропускайте да завиете там. Аз препоръчвам да оставите колата си в Синеморец и да походите малко пеша, за да се порадвате на красивата гледка, а и по този начин освен че няма да загрозите гледката, но и няма да нанесете вреда на природата. 

 

За местността

Устието на река Велека до село Синеморец е обявено за защитена територия. Тази част от реката се намира в национален парк Странджа. В защитеното устие на река Велека се забранява каквото и да е строителство, както и минно-геоложки проучвания. От 15 септември до 15 юни движението на плавателни съдове по река Велека е забранено. От 15 юни до 15 септември се разрешава единствено плаването на туристически плавателни съдове. Но дори тогава се допускат не повече от четири лодки едновременно, като скоростта им трябва да е не повече от четири възела. Река Велека е с много чисти води и често за рибарите е трудно да се справят с улова, който е доста голям. Но е задължително да връщат във водите на реката рибите, които са защитени. Не всички обаче спазват тази забрана, тъй като дивият шаран е много вкусен, затова популацията му намалява все повече. Долините на реките Велека и Младежка са предпочитани места за бивакуване. По цялото черноморско крайбрежие на парк "Странджа", в гр. Малко Търново и селата Бродилово, Кости, Граматиково, Българи и Бръшлян можете да наемете частни квартири или къщи за гости. Само покрай морето има къмпинги, във вътрешността на парка все още няма такива. На територията на парк "Странджа" има два специализирани центъра – в гр. Малко Търново и в с. Граматиково. Те предоставят възможност за запознаване с разнообразни материали и издания, свързани сприродните и културни забележителности, инфраструктурата и местата за настаняване на територията на природния парк. Центровете предлагат и игрови модули, предоставящи увлекателната възможност за запознаване с любопитни обекти от природното разнообразие на парка.

 

Други забележителности наблизо

Плаж "Липите" - 2.69 км.
Плаж "Листите" - 4.52 км.
Местност "Корабите"
Пбаж "Силистар" - 5.85 км.

 

Please login to comment

No Comment Yet

Got something to say? Feel free, we'd love to hear your thoughts.

Leave a Comment