Тетевенски манастир „Св. пророк Илия“

Спокойствието, чист въздух с аромат на чемшири и прекрасната природа заобикалят Тетевенския манастир "Св. Илия". Къщите в града са разпиляни по поречието на р. Бели Вит, а около тях като вековни стражи се издигат върховете Острич, Петрахиля, Червен и Трескавец. 

 

Карта

  • Храмове
  • rate_review Област Ловеч
  • room Тетевен
  • filter_hdr 470м. н.в.
  • gps_fixed 42.92159 / 24.26642

История

Манастирът е строен преди падането на България под турско робство. Предание разказва, че цар Иван Шишман е дарил на манастира дървен кръст обкован със сребро и с изобразени на него евангелски сцени. Най-ранният документ в Манастира е от 1600 г. от йеромонах Василий (живял и работил там) съхраняван днес в Националния църковен историко-археологически музей в София. Косвени сведения за манастира получаваме и от някои книги, преписки и други документи от XVI и XVIIв. Тук са се съхранявали старопечатни книги от XVIII в. и икони от XVII в. и XVIII в. Преди Освобождението Тетевенския манастир е бил важен книжовен център с килийно училище и библиотека. През 1801 г., когато кърджалиите изпепеляват гр. Тетевен до основи, манастирът оцелял по чудо. В обителта са намирали подслон активни дейци на националноосвободителното движение. Манастирът представлява комплекс от черква и жилищна сграда. Манастирската църква е с интересна архитектура. Стените на олтара са полукръгли (конхи), очертаващи трилистник. Черквата, с размери 16,60 х 8,65 м., е с изключително оригинална архитектура – еднокорабна, едноапсидна, петконхална, с два купола, разположени на високи барабани и покрита с тикли. Първоначално през ХІІІ-ХІV в. са изградени три от конхите (източната конха изпълнява ролята на апсида) и купол, а другите две конхи и вторият купол са добавени по-късно – през 1869 г. Черквата е без притвор и има един западен вход и един вход в югозападната конха. Между двете северни конхи е изградено достъпно само отвън помещение, приспособено за костница. Запазени са ценни икони и иконостас, изработен през ХІХ в. от тревненски резбари. Строителст­вото е на два етапа. Първият триабсидна с един купол, която през 1869 г. е разрушена и достроена с две задни конхи и втори купол. Стенописите са сериозно повредени. Запазени са интересни икони. Най-старата икона от 1776 г. е на Св. Архангел Михаил (53х80см.). В долния десен ъгъл се чете: "попПав.1776 г.". Иконата е рисувана на дъска и е резбована. Съществува икона и на Св. Илия. От по-късно време е другата икона на Св. Архангел Михаил (53х72см.), която е рисувана от иконописеца Ненчо х.Найденов от Троян (20 септември 1861 г.). Тя е подарена от Георги Братанов. Иконата "Успение на Света Богородица" е дело на Самоковския зограф Иван Д. Доспевски (син на Станислав Доспевски) (1874 г). Иконите са вградени в Иконостаса, който е от две части, (по-стара и по-нова). Орнаментите са със сюжет от растителния свят, а авторите са от прочутата Тревненска резбарска школа. Неговата уникалност се състои във факта, че разваленият контракт по неговото последно изписване, дава възможност да се видят отделните етапи на стенописване - факт, който не може да се срещне не само в България, на Балканите, че дори и в Европа.

 

Местонахождение

Манастирът “Св. Илия” се намира в южното подножие на Васильовска планина, част от средния Предбалкан, разположен е в североизточния край на гр.Тетевен.

 

Изходни пунктове

От центъра на града, по леко стръмните улички, в посока североизток, за около 20 минути пеша се стига до манастира, който се намира в  дола на връх Остреч. До манастира може да се стигне и с автомобил.

 

За манастира

Тетевенският манастир „Свети Илия“ няма официално работно време. В случай, че е заключен можете да позвъните в Туристически информационен център Тетевен – тел. 0678/95056, туристически информационен център м."Боаза" – 0678/95065 или на мобилен 0889/381 381 (можете да звъните по всяко време). В манастира няма монаси, не се предлагат настаняване или храна. Храмовият празник на манастира е 20 юли.

 

Други забележителности наблизо

Гложенски манастир
Етрополски манастир
Правешки манастир
Ботевградски манастир

 

Please login to comment

No Comment Yet

Got something to say? Feel free, we'd love to hear your thoughts.

Leave a Comment