Смолянска крепост „Калето“

Смолянската крепост "Калето" се намира в местността Турлука на 5 км от Пампорово в посока гр.Смолян и е прекрасна идея за разходка в планината докато релаксирате в Пампорово. Важно е да уточня, че в региона се намират две крепости с еднакво име, Смолянска крепост "Калето" и крепост "Калето" - с.Кошница затова когато събирате информация бъдете внимателни.

Карта

  • Крепости
  • rate_review Област Смолян
  • room Смолян
  • filter_hdr 1439м. н.в
  • gps_fixed 41.59718 / 24.70070

История

Крепостта е византийска и има два периода на съществуване. Първият е през VI в. изградена от император Юстиниян I, а вторият от XI в. до средата на XIII в. когато крепостта е била под българско владение и претърпява преустройство. Стените на византийския кантел са широки 1,60 м. Изградени са от гладко външно и вътрешно лице, материалът използван за градежа е обработен камък и ломени /натрошени камъни/ споени с бял хоросан. Южната крепостна стена е изградена самостоятелно, без крепостни кули, стълбища и други съоражения. В нея се намира главният вход на крепостта. Запазена й дължина е 38 м., височина 2,5 м., а дебелината й е 1,6 м. Намерените строителни материалли от разрушенията показват, че височината е била около 7 метра. По протежение на крепостната стена от вътрешната й част са разкрити 6 помещения, които са били предимно със складови функции. Самата порта е с ширина 1,8 м. и е била затваряна с двукрила врата. Източната крепостна стена е в по-лошо състояние в сравнение с южната най-вероятно поради по-големия наклон на терена. Като западна стена са използвани природните дадености на планината-скалните пропасти на местността Турлука. През втория период на съществуване крепостта е била от съвсем друг тип-стената се е състояла от широка каменна основа и дървена палисада. Използвана е като временно убежище или при военни действия.

 

Местонахождение

Смолянската крепост Калето се намира в Западни Родопи, над гр.Смолян, на надморска височина 1460 м. Построена е на непристъпен терен-на източния от трите скалисти рида в местността Турлука. Оттам на юг, югоизток и запад се открива панорамна гледка към долината на река Черна, край която е разположен гр.Смолян.

 

Изходни пунктове

Изходната позиция към крепостта е в непосредствена близост до манастирския комплекс "Св. Пантелеймон", от където започва и еко маршрут "Невястата". Достъпът до крепостта е изключително достъпен-върви се по кратка и обезопасена пешеходна пътека. Теренът е полегат, преминава се бързо, има изградени места за почивка. Изградени са беседки и няколко туристически площадки, които разкриват красиви панорамни гледки към долината на гр.Смолян.  

 

За крепостта

Както повечето крепости в Родопите, така и крепостта Калето е издигната на труднодостъпно място с видимост във всички посоки. Голяма част от западната й стена използва отвесните скали на рида, които на места достигат 50 метра. По този начин е спестявано време за издигането на стени, а и е било влагано по-малко количество материал. Обектът е археологическа културна ценност с национално значение от 1955 г. При разкопките са намерени части от оръжия, фрагментирана керамика, битови предмети, монети на император Юстиниян I и др. Находките от проучванията се съхраняват в Регионалния исторически музей "Стою Шишков"-гр.Смолян. 

 

Други забележителности наблизо

Манастир "Св.Пантелеймон"
Екопътека "Невястата"

 

Please login to comment

No Comment Yet

Got something to say? Feel free, we'd love to hear your thoughts.

Leave a Comment