Самуилова крепост-Петрич

Самуиловата крепост се намира на десния бряг на река Струмешница, в полите на Беласица. На това място през 1014 г. се е разиграла една от най-големите трагедии в историята на българската държава, свидетелство за жестокост, непозната дотогава в историята, нечувано военно престъпление. Няма и не може да има друго определение за ослепяването на 14,000 обезоръжени и беззащитни пленници, което е по-скоро повод за срам, нежели за гордост за Василий Втори, който напълно заслужава „титлата" не Българо-, а Човекоубиец.

Карта

  • Крепости
  • rate_review Област Благоевград
  • room Петрич
  • filter_hdr 206м. н.в
  • gps_fixed 41.39450 / 23.02845

История

Крепостта е построена в началото на XI в. по време на управлението на цар Самуил /997-1014/ върху основите на тракийско и раннобългарско-славянско селище. Била е защитена от три сложни конструкции, направени от камъни, дървени греди и кал. Около нея били издълбани и два дълбоки рова, които не позволявали на никой да я достигне. А на най-високата част на хълма били изградени дървена наблюдателна и отбранителна кула, чиито основи напомнят за мащаба си. За съжаление, Самуиловата крепост е свързана с една от най-големите трагедии в историята на българската държава. През 1014 г. византийският император Василий ІІ разгромява и пленява българската войска, предвождана от цар Самуил. Само царят и неговото обкръжение едва успели да се спасят. Според християнската доктрина, всички пленени християни трябвало да бъдат освобождавани след края на войната. Но византийският император потъпкал свещените канони и ослепил пленената 14-хилядна войска, като оставил на всеки сто души по един едноок водач. Заради своята нечувана жестокост, Василий II получил прозвището Българоубиец. Историята разказва, че когато цар Самуил видял скръбното шествие на осакатените си войници, сърцето му не издържало. 

 

Местонахождение

Самуиловата крепост е разположена в Югозападна България между планините Беласица и Огражден. Изградена е на нисък хълм на десния бряг на река Струмешниза, на 5 км. северно от с.Ключ, 14 км. от гр.Петрич и само на 4 км. от границата с Македония.

 

Изходни пунктове

Мостът и входът към Самуиловата крепост
© 2016 Milen Cvetanov

До крепостта се стига много лесно-намира се на 14 км. западно от гр.Петрич, до с.Струмешница и до нея води асфалтов път ремонтиран и хубав и е заобиколен от красиви дървета. Пътуването по него е приятно и спокойно, като през това време може да се насладите на живописните гледки и селца, разположени край него. Непосредствено до пътя е изграден паркинг, откъдето покрай брега на р.Струмешница се тръгва по красива алея, преминаваща през мост над реката и водеща до началото на парка-музей. По пътя и на паркинга са поставени указателни табели. 

 

За крепостта

Монументът в Самуиловата крепост
© 2016 Milen Cvetanov

Националният парк-музей „Самуилова крепост” включва археологическия обект „Самуилова крепост” с консервирани 13 малки землянки и т.нар. „Голяма землянка”, както и руините на наблюдателната кула на Самуиловата крепост. На 23 октомври 1982 г. с голяма тържественост се открива национален парк-музей. Отдалеч се съзира бронзовият паметник на цар Самуил /дело на художника Борис Гондов/ - изразителна, величествена фигура в цял ръст, но с превити колене. Владетелят - прекършен не от поражението, а от болката, която ще го убие, по своите осакатени сподвижници. От двете му страни на пана са изобразени релефите на войниците - едновременно трагични и величави. Националният парк-музей е включен в Стоте национални туристически обекта. Работно време от 08:15-16:00 ч., почивни дни - неделя и понеделник.  Телефон:+359 887 112 504 - Юлия Маркова

Землянки – Самуилова крепост
© 2016 Milen Cvetanov


Землянки – Самуилова крепост
© 2016 Milen Cvetanov


Землянки – Самуилова крепост
© 2016 Milen Cvetanov

Гледка от Самуилова крепост към Беласица
© 2016 Milen Cvetanov

 

Други забележителности наблизо

Местност Рупите

 

Please login to comment

No Comment Yet

Got something to say? Feel free, we'd love to hear your thoughts.

Leave a Comment