Руски паметник – София

Няма друга страна в света, като България, в която да се съхраняват толкова много паметници на руски воини. Българите тачат паметта на руските воини, като в страната има над 400 паметници, а улици и градове носят имена на руски мислители и пълководци, загинали за Освобождението на България. Тази признателност е пример за цивилизационно отношение и свидетелство за духовното единение между два народа, свързани от православието, писмеността и сложната, но героична история. Пример за това е Руският пачетник, първия паметник в столицата. 

 

Карта

  • Паметници
  • rate_review София град
  • room София
  • filter_hdr 561м. н.в
  • gps_fixed 41.52308 / 23.39833

 

История

Руският паметник е построен между годините 1880—1882 в още незастроената тогава извънградска част на гр.София, на пътя за с. Княжево. Днес паметникът се намира на средата на площада, където се пресичат булевардите: „Македония", „Тотлебен" и „Скобелев". Руският паметник, наричан по-рано, преди издигането на величествения паметник на „Царя-Освободителя" срещу Народното събрание, паметник на „Царя-Освободителя Александър II", е направен от дялан бял песъчлив камък, а плочите върху които са поставени надписите и гербът на Русия — от бял мрамор. Висок е 10 метра. Издигнат е с руски средства в памет на Царя-Освободителя Александър II и освобождението на България. Той е първият издигнат паметник в София, и един от първите паметници в България през времето на Третото българско царство. На лицевата страна на паметника се намира надпис: „Въ царствованiи Александра II го императора всероссiискаго волею и любоввю его освобождена Болгария, 19 февраля 1878 года", а на противоположната му страна — друг надпис: „Не намъ, не намъ, а имени твоему — 1877—1878". Писмени указания за автора на паметника не са намерини, обаче много е вероятно, той да е дело на руския академик В. Йосифович Шервуд, автор на руския паметник при гр.Плевен и на паметника на Плевенските герои в Москва, или на цариградския архитект Вокар, на когото била възложена по онова време направата на първите руски паметници в България при: Пловдив, Шипка, Араба-конак, Ловеч, Плевен, Никопол, Джуранлии (днес Калитиново), при Стара Загора, Свищов, Мечка (Русенско), Лом - Черковна (Разградско) и Хаджи Оглу Пазарджик (Добрич). Намира се на пътя, по който Осман Нури паша бяга от София към Перник на 22 декември 1877 г. За направата на паметника били изразходени 25,000 лева златни. Освещаването и откриването на паметника е станало на 29 юни 1882 г. Открит е бил тържествено от Н. В. Княз Александър Батемберг. Навремето Руски паметник се е намирал далече от центъра на града, а днес е позициониран почти в идеалния център на солицата. Всъщност България е освободена на 3 март 1878 година, но върху паметника е изписана датата 19 февруари – по стар стил. Над този надпис са разположени мраморни барелефи на руския държавен герб и на ордена на Свети Георги, който се дава за храброст и е известен също така и като Георгиевски кръст. Върху западната част на обелиска има плоча с надпис, който гласи: „Не на нас, не на нас, а на името твое. 1877-1878” – годините, в които се е водила руско-турската война. Надписите са на език, характерен за Русия в края на деветнадесети век.

 

Местонахождение

Руският паметник днес се издига в центъра на гр.София, при пресичането на булевардите „Ген. М. Д. Скобелев”, "Македония" и „Тотлебен”. Мястото се намира в близост до Петте кюшета, УМБАЛСМ Пирогов, НДК, Софийски градски съд и спирка на метрото. И до наши дни Руски паметник е един от най-значимите и известни паметници в гр.София, и то не само защото е най-стар. Той се намира на едно от най-оживените места в града и от него започват или свършват повечето туристически обиколки на града.

 

За паметника

Руски паметник се намира на площад, който днес се нарича площад Руски паметник. Всяка година на 3 март на паметника се поднасят цветя и венци от хора и организации, които искат да припомнят важността на това важно за България историческо събитие, на което е посветен Руски паметник. Самият руски патриарх Кирил е поднасял цветя пред паметника, издигнат в чест на император Александър Втори. Руски паметник напомня на поколенията за подвига на руските войници и офицери, освободили България под егидата на руския император, известен сред българите като Цар Освободител.

 

Please login to comment

No Comment Yet

Got something to say? Feel free, we'd love to hear your thoughts.

Leave a Comment