Рудник „Цар Асен“ – Пазарджик

Благодарение на рудодобивните дейности, местността на рудник "Цар Асен" се е оформила по изключително интересен начин. До кратера се издига хълм, от който може да надникнете във вътрешността на кариерата. В целия район могат да се видят причудливи форми на земята, които сякаш не принадлежат на местния пейзаж. По-скоро напомнят на чужда планета, или на пясъчна пустиня със странни нагъвания. Тези форми, родени от човешката дейност, определено не са типичния релеф за България.  

 

Карта

  • Местности
  • rate_review Област Пазарджик
  • room Панагюрище
  • filter_hdr 367м. н.в
  • gps_fixed 42.60504 / 24.18554

 

История

Рудник Цар Асен носи името си на едноименното село Цар Асен в непосредствена близост. В миналото тук са се добивали чрез открит способ цветни метали - мед, но след намаляне на запасите на полезни изкопаеми е взето решение да се закрие рудника, както и много други в околността. Залят е с вода и до ден днешен въпреки горещините и засушаването си има вода. Важно е да знаете, че не става за къпане, защото съдържа почти всички химически елементи от Менделеевата таблица. При проливни дъждове рудникът има „навика“ да се препълва и „обогатените“ му води да преливат в близката река Луда Яна, която захранва с питейна вода околните села. В целия район около Панагюрище подобни гледки не са рядкост - има много изоставени кариери, в които в близкото минало са се добивали руда и цветни метали. Днес от някогашния рудодобив – гордостта на социалистическата индустриална мощ – са останали само гигантски внушителни изкопи, повечето запълнени със застояла вода. 

 

Местонахождение

Рудник „Цар Асен“ се намира в близост до едноименното село в Южна България, община Пазарджик на ок. 115 км. от столицата. 

 

Изходни пунктове

Пътувайки от Пловдив по магистрала Тракия на разклона за Съединение, поемате посока за селата Пищигово, Черногорово, Росен и село Цар Асен. Щом стигнете до табелата хванете пътя от ляво. Той ще ви изведе до рудника. Намира се от лявата страна на около 600 м. след като хванете левия път. Съветвам ви да използвате GPS координати за да достигнете до точното местонахождение. 

 

Please login to comment

No Comment Yet

Got something to say? Feel free, we'd love to hear your thoughts.

Leave a Comment