Разбоишки манастир „Св. Троица“

Разбоишки манастир "Св.Троица" наричан в миналото и Курджиловски се намина недалеч от гр.Годеч на около 2 километра след с.Разбоище в живописния каньон на река Нишава. Между селата Разбоище и Чепърлинци, там където река Нишава е разсякла варовиковите скали и във внушителния пролом се е завъртяла в красив завой, уютно скрит в недрата на Западна Стара планина се е сгушил Разбоишкия манастир. Изсечен в скалите на отвесен венец, манастирът гордо наблюдава завоите на преминаващата край него река Нишава. Църквата към манастира "Въведение Богородично" е една от двете действащи скални църкви у нас заедно с Бесарбовския манастир.

Карта

  • Храмове
  • rate_review София Област
  • room Годеч
  • filter_hdr 663м. н.в
  • gps_fixed 43.00156 / 22.96589

История

Първите сведения за съществуването на Разбоишкия манастир са от IV век. Монаси отшелници са живеели в съседни пещери като са използвали тази пещерна ниша за молитвено място в продължение на векове. Постепенно някои от монасите са слезли в долината на около 250 м. от това място и са построили поселище на десния бряг на река Нишава. По времето на царуването на Асен II, след освобождаването ни от Византийско робство се възстановява Българската патриаршия и се взима решение да изгради Софийското Малосредногорие, като този манастир е част от него. Тогава се разрешава на монасите да си построят манастир и те си харесали мястото до реката. През 1235 г., след възстановяването на българската патриаршия мястото се оформя и като манастир. Сградите някога са били изцяло прикрити в отвесните скали на левия бряг на реката. Впоследствие манастирските сгради са били изнесени на слънчевата поляна на десния бряг на реката. Оформен бил двор с площ около 2 декара с два входа от изток и запад. Сградите са чардачен тип. Интересна в архитектурно отношение е сградата на килийното училище. Партера е без прозорци, само с тесни процепи (амбразури), който са давали чудесна възможност за защита при нападение. Горният етаж е с разкошен чардак, а зад него стаи (килии). В тях и до сега се съхраняват, макар и в доста занемарено състояние мебели (дивани, столове, легло), дарени на манастира от царския дворец на княз Фердинанд.
През XIII-XIV век на около 50 м. над реката в една от пещерите е израден първоначално като параклис храмът „Въведение Богородично”. Той е уникален, не само защото е скален, но и защото е извън пределите на манастирския комплекс. В пещерата над храма и сега могат да се видят останки от оброчни кръстове и кандило. А от тавана в метална паница продължава да капе смятаната за лековита вода. Сегашният храм е еднокорабен, едноабсиден и полуцилиндрично засводен. В началото се е състоял от две помещения – наос (основно помещение) и олтар. През 1950 г. е правен голям ремонт, пристроен е притвор. Поради невежество при ремонта, за да хване новата мазилка, майсторите надрали старите стенописи. Но на един засек отвън на храма са останали част от оргиналните стенописи изобразяващи Страшния съд. През годините обителта е развивала богата духовна, просветителска и бунтовническа дейност. В килийното училище се подхотвяли образовани хора за учители. В годините на турското робство тук са намирали подслон не малко известни народни бранители. Тук отсядали много мъже тръгнали към легията на Раковски в Белград или връщащи се от там. Голяма слава добила обителта, когато от легията на Раковски тук дошъл Йоан Тотю, известен и като монах Йовчо. В манастира организирал и производство на барут в пещера Барутарницата – всъщност огромна част от барута за българските хайдути е идвала от тук. През 1860 г. турците отново нападнат и опожаряват манастира. Според манастирското предание той бил три пъти опожаряван и три пъти съграждан. До 1944 г. манастирът е бил мъжки, след което женски. От 1946 г. монахиня става игуменка Зиновия (Богдана Иванова Арабаджиева). Цели 61 години майка Зиновия запазва обителта действаща. Умира през 2007 г. Сега тук живее тиха, скромна но гостоприемна монахиня. Основният празник на храма е на 21 ноември (Въведение Богородично). По същият начин се честват и другите дни на Богородица.  

 

Местонахождение

Разбоишкият манастир "Въведение Богородично" е разположен в дефилето на река Нишава, в непосредствена близост до с.Разбоище, на 11км от гр.Годеч и на 55 км северозападно от гр.София. GPS: N 43.016146 E 22.940810, ориентировъчна надморска височина 550м.
MC_1288-1200w

Гледка от платото към каньона на река Нишава и към ЖП линията
© 2016 Milen Cvetanov


 
Продължавате по пътеката и след няколко минути ще видите невероятна гледка към Разбоишкия манастир и скалната църква „Въведение Богородично“, която от това място изглежда като залепена в скалите.

MC_1334-1200w

Скалната църква „Въведение Богородично“
© 2016 Milen Cvetanov

 

MC_1329-1200w

Скалната църква „Въведение Богородично“
© 2016 Milen Cvetanov

 

MC_1301-1200h

Мостчето към скалната църква „Въведение Богородично“
© 2016 Milen Cvetanov

 

MC_1308-1300w

Скалната църква „Въведение Богородично“
© 2016 Milen Cvetanov

 

MC_1302-1200w

Скалната църква „Въведение Богородично“
© 2016 Milen Cvetanov

 

MC_1304-1200w

Скалната църква „Въведение Богородично“
© 2016 Milen Cvetanov

Изходни пунктове

До Разбоишки манастир може да се стигне от с.Разбоище – паркира се в края на селото в западна посока и следва около 1,5 км ходене в т.ч. спускане по скална пътека. Друг начин е с автомобил през с.Чепърлинци – от центъра при старата чешма се тръгва наляво, следва спускане около 2,5 км по черен път до Чепърлински манастир, а от там в ляво на още около 1,5 км се достига до Разбоишки манастир. Пътят е тесен и каменист, подходящ за офроуд. Изключително оживен по време на ловния сезон. Но можете и да оставите автомобила си до Чепърлинския манастир и от там да продължите пеша по черния път, или по жп линията, която върви до мина Станянци. По нея минава влак няколко пъти седмично.

 

За манастира

Разбоишкият манастир "Въведение Богородично" е действащ женски манастир подчинен на Софийската епархия на Българската православна църква. В манастира се съхранява старопечатен български миней от 1869 г. Това е едно място запазило духовната атмосфера от миналото, скрито от погледите, потънало сред гори и скали. Разбоишкия манастир и околността е привлекателно място за разходка, будещо интерес с природните си забележителности: платото, река Нишава, дефилето и гледката към околните планини, дворът и старите постройки на манастира, където сякаш времето е спряло, църквата в скалите и останалите в нея старинни стенописи, тишината и спокойствието, които са част от района, нарушавани от време на време от преминаването на товарния влак.  

 

Други забележителности наблизо

Манастир "Св.Петка"-(Чепърленски манастир)
Драгоманско блато
Букоровски манастир "Св.Георги Победоносец"
Годечки манастир "Св.Дух"
Каскада от водопади Котлите-с.Туден, гр.Годеч
Шияковски манастир "Св.Архангел Михаил"
Искречки манастир "Успение Богородично"
Църква "Св.Николай Чудотворец"-с.Искрец
Параклис "Св.Николай Летни"-гр.Годеч
Църква "Св.Димитър Солунски Чудотворец"-гр.Годеч
Старата воденица-Килийно училище-гр.Годеч
Църква "Св.Троица"-с.Габер
Църква "Св.Св.Петър и Павел"-с.Беренде
Изворът на река Нишава
Язовир Братушково
Трако-римско светилище на Асклепий Лименос