Пещера „Проходна“-Карлуково

"Проходна" е светла, просторна и гостоприемна пещера, звучно огласяна от песните на лястовичките, които гнездят тук. Нейните „очи“ наблюдават света векове наред, сякаш за да му напомнят за хармонията на живота. Удивление буди невероятната симетрия и разположението на окната които навяват страхопочитание и чувство за мистерия.

 

Карта

  • Пещери
  • rate_review Област Ловеч
  • room Луковит
  • filter_hdr 239м. н.в
  • gps_fixed 43.17569 / 24.07354

 

История

Пещерата представлява естествен скален мост с дължина 262 м. Има два входа - голям и малък. От малкия вход с височина около 35 м. тръгва пътечка, която преминава през цялата пещера и излиза през големия вход (най-големия пещерен свод в България - 45 м.). Проходна е естествено осветена от огромните входове и от естествените отвори в тавана - "окна". Именно "окната" правят пещерата уникална. Разположени едно до друго, с еднаква бадемовидна форма, окната удивително приличат на огромни очи, които сякаш се взират в посетителите. Неслучайно местното население ги нарича "Очите на Господ", а понякога и "Очите на Дявола". Гледани под определен ъгъл, дори наподобяват лице, свело поглед надолу, а при влажно време от тях сякаш се стичат "сълзи". Лесно достъпна е и е с най-дългия пещерен тунел в България - дълъг 365 метра. Тя е естествено осветена, тъй като в средната й зала, поради ерозията, таванът е прояден от просмукващите се води, като образува феномена Очите на Бога.

 

Местонахождение

Пещера "Проходна" се намира на около 120 километра североизточно от гр.София по посока гр.Плевен. От североизточна България най-удобния достъп е по пътя Варна - София с отклонение при Златна Панега по посока Луковит - Плевен. От южна България най-удобния път е по магистралата Стара Загора - Пловдив - София и след това посока Луковит / Плевен.

 

Изходни пунктове

Пътувайки по автомагистрала Хемус посока Плевен, преминавате през Ябланица и се поема по пътя за Луковит. Достигайки до с.Румянцево има табела за Карлуково,  като след отбивката продължете по пътя за Луковит. След стотина метра ще видите черен път. Много от колите са оставени до самия асфалтов път, но има и такива, които стигат до входа на пещерата. Препоръчвам да се разходите, като разстоянието е не повече от 300 м. за да усетите дъха и атмосферата на мястото. Този път води до големия вход на пещерата.

 

За пещерата

Проходна е най-дългият пещерен тунел в страната, обявен за природна забележителност през 1962 г., а също така едно от малкото места, където могат да се правят бънджи скокове от свод на пещера. Освен това, тя е и любима площадка за снимане на филмови и рекламни продукции. В пещерата са заснети сцени от редица български и чуждестранни филми, сред които „Време разделно“, „Борис Първи – покръстването“, „Сирна неделя“, „Херкулес“, международната копродукция „Тя“ и др. Тъй като е проходима, тя е подходяща и за разходки с деца. В пещерата няма екскурзовод, всеки се разхожда където пожелае. Доста е хлъзгаво поради капките вода, падащи отгоре. Пещера Проходна се намира под № 30( в зависимост от годината на издаване) в книжката със 100-те национални туристически обекта.

 

Други забележителности наблизо

Геопарк "Искър-Панега"
Скален манастир "Св.Марина"
Скален феномен Провъртеника
Екопътека Чернелка
Скален мост край с.Ъглен

 

Please login to comment

No Comment Yet

Got something to say? Feel free, we'd love to hear your thoughts.

Leave a Comment