Парк Летище София

Паркът на Летище София се оформя като прекрасна нова зелена зона в града, при това лесно достъпна благодарение на градския транспорт, до там ходят автобус и метро. Паркът радва окото с равно окосени ливади, млади фиданки, стройно подредените храсти. Във водите на езерата живеят различни водни птици, а край брега можете да срещнете рибари, тихо вглъбени в любимото си хоби.

 

Карта

  • Паркове
  • rate_review София град
  • room София
  • filter_hdr 543м. н.в
  • gps_fixed 42.68883 / 23.42031

 

История

Паркът е разгърнат върху обща площ от 365 дка и представлява обособена зона за отдих и развлечение. Разположен около естествено езеро с типична растителност, паркът вписва новата летищна сграда към околните терени. Декоративните насаждения от езерото в посока дигата на р. Искър играят ролята на естествена връзка между двата водни басейна. Мощна помпена станция пък осигурява постоянно ниво на водата в езерото, така че да не застрашава от наводнение новия терминал. Мрежата от алеи е с обща дължина около 2 000 м. В централната част на парковата зона, върху площ от 590 кв. м, е разположен амфитеатър. Денивелацията на терена по отношение на маневрените площи на летището осигурява покой за посетителите на парка, без да е пречка за вълнуващата гледка на кацащите и излитащите самолети.  Новият парк е подходящ за театрални представления, както и за изложби на открито. Именно от това летище София се надява да покрие част от издръжката на съоръжението. За съжаление не видях нито едно кошче за боклук, пепелник или пейка, а това е голям пропуск. 

 

Местонахождение

Паркът се намира до летище София или Аерогара София на около 10 км. източно от центъра на столицата. Стопанисва се от дружеството "Летище София" ЕАД. Линия 1 на столичното метро свързва Летище София с центъра на града и осигурява пряка транспортна връзка на летището до големите жилищни комплекси в непосредствена близост - „Дружба“ и „Младост“, както и до по-отдалечените такива в западна посока – ж.к. „Западен парк“ и „Люлин“. Времето, необходимо за достигане от Летище София до центъра, е приблизително 18 мин. С прекачване от линия 1 на линия 2 на метростанция „Сердика” за по-малко от половин час се достига от летището до Централна автогара - София и Централна ж.п. гара. Връзка с железопътния транспорт е възможна и чрез отстоящата на две метроспирки от Летище София метростанция „Искърско шосе“. На едноименната спирка се прави връзка с влаковете по направленията София – Пловдив и София - Карлово. Останалите спирки по маршрута на метрото осигуряват удобни транспортни връзки с автобусни и тролейбусни линии на масовия градски транспорт. Влаковете по линията до летището се движат в часовия диапазон 5:30 - 24:00 ч. в делнични и празнични дни. Метростанцията на Летище София се намира в източната част на Терминал 2. За да стигнете до нея следвайте синята линия върху подовата настилка в обществена зона на Терминал 2. Между двата терминала е осигурен безплатен летищен транспорт. В случай че изберете абтобусен маршрут, бихме могли да ползвате № 84. Линията оперира по маршрута с целодневно разписание. Делник: Първа кола Т2: 05:00 ч.,Т1: 05:05 ч.,последна кола
Т2: 24:20 ч.,Т1: 24:24 ч.,Предпразник/ Празник: първа кола Т2: 05:00 ч.,Т1: 05:05 ч., последна кола Т2: 23:23 ч.,
Т1: 23:27 ч. По направление Летище София - ул. „Ген. Гурко” маршрутът е: Летище София, Терминал 2 – Терминал 1 - бул. „Христофор Колумб” - бул. „Цариградско шосе” - ул. „Ген. Гурко”. Времето, необходимо за достигане от началната до крайната спирка е приблизително 40 мин. в делнични и 30 мин. в празнични дни. Автобус № 84 може да ползвате за придвижване от Метростанция „Летище София“, намираща се на Терминал 2, до Терминал 1.

 

За парка

Паркът на Летище София Т2 има всички предпоставки да се превърне в една от новите сцени на София за прояви на открито от културния афиш на столицата – включително и такива с международно участие. Идея на ръководството на летището е паркът да се доразвие и да се направи като музей на авиацията, в който да се сложат стари самолети, които да се реставрират. 

 

Други забележителности наблизо

Защитена зона "Долни Богров" Казичене - 3.9 км.

 

Please login to comment

No Comment Yet

Got something to say? Feel free, we'd love to hear your thoughts.

Leave a Comment