Параклис „Св.Св. Константин и Елена“ Мирково

Величествен планински пейзаж сгушен в подножието на Стара планина, на юг с изглед към Средна гора, грабват сърцето на всеки пътник преминал през това чудно кътче на Балканския полуостров.

 

Карта

  • Храмове
  • rate_review Софийска Област
  • room Чавдар
  • filter_hdr –м. н.в.
  • gps_fixed 42.68899 / 24.03424

История

Опитах се да събера информация от местното население относно историята на параклиса, но това което успях да разбера е доста оскъдно. Параклисът е построен от фирма "Елаците-Мед"АД като всяка година на празника на Св.Св.Константин и Елена се извършва тържествен водосвет. Константин Великий (Флавий Валерий Константин) е роден през 274 г. управлявал Запада от 306 до 337 г. и Изтока - от 324 до 337 г. По негово време през 313 г. се обявява свободата на християнската вяра. Той свиква Първия вселенски събор в 325 г. против ереста на Арий. Починал в 337 г. в Никомидия и бил поставен в златен ковчег в църквата "Св. апостоли" в Цариград. Майка му св.Елена, живяла благочестиво и по неин почин бил открит Кръстът Господен на Голгота. Двете фигури са с изключително значение за Православното християнство.

 

Местонахождение

На около час път от столицата, далеч от забързаността и шума на големия град, пътувайки през китната подбалканска котловина се достига до община Мирково. Параклиса е разположен на около 4 километра от община Мирково по пътя за гр.Златица.

 

Изходни пунктове

От главният път посока гр.Златица има отбивка в дясно по асфалтиран път изграден от медодобивното предприятие в района. След кратко шофиране ще достигнете до отбивка в дясно и свивате по нея. Пътят е извит и леко стръмен и води точно до параклиса.

 

За параклиса

Вратите на малкия, спретнат параклис "Св.Св.Константин и Елена", построен на върха на Таушан тепе край Мирково, в полите на Балкана, винаги са отворени. Макар и без постоянен свещеник, малкият храм посреща всеки пътник със своята поразителна чистота, уют и гостоприемство. Тук всеки нуждаещ се може да запали свещица, да се помоли в уединение и да се наслади на чистия въздух и природа. Самата местност е защитена зона по Директива 92/43/ЕЕС за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна. Храмовия празник се чества на 21 май.

 

Други забележителности наблизо

Църква "Въведение Богородично"-с.Смолско
Църква "Св.Димитър"-с.Мирково
Комплекс Тополница край село Чавдар

 

Please login to comment

No Comment Yet

Got something to say? Feel free, we'd love to hear your thoughts.

Leave a Comment