Параклис „Св. Петка“ – с.Чавдар

Там където планината целува равнината, между полите на Стара планина и Средна гора, в Златишко-Пирдопската котловина, орисана от вечната магия на живописната природа са разположени общините Мирково, Чавдар и Златица. Тук историята и съвремието си подават ръка. Щедра природа, благоприятен климат, богата вековна история, гостоприемно население почитащо паметта на светица и съграждайки параклис в нейна чест "Св.Петка".

 

Карта

  • Храмове
  • rate_review Софийска Област
  • room Чавдар
  • filter_hdr 626м. н.в.
  • gps_fixed 42.65339 / 24.05105

История

Параклисът "Св.Петка" край с.Чавдар, Софийска област, е издигнат върху едноименния хълм край селото, където според преданието са пренощували тленните останки на светицата при пренасянето им в Търново по изрично нареждане на цар Иван Асен II през 30-те години на XIII в. Светицата е закрилница на с.Чавдар.

 

Местонахождение

Само на 70 км източно от гр.София пътувайки по панорамния подбалкански път и наслаждавайки се на красиви природни гледки се стига до едно от най-благоустроените селища в България – с.Чавдар, единственото населено място в най-малката община в България. Впечатляваща природа е опасала селото. На север извисява снага Стара планина, а на юг - Същинска Средна гора, а сред тях извива снага река Тополница. Пътувайки по подбалканскит път в посока Златица-Пирдоп малко преди с.Челопеч в дясно има голяма кафява табела „Неолитно селище Чавдар“ оттам след около 3 км се намира с.Чавдар. На 2 километра южно от селото по добър асфалтов път се стига до Археологически парк „Тополница“, състоящ се от музейна сбирка и неолитни къщички, така добре пресъздаващи живота и бита на неолитните хора. Навсякъде има знаци и табели, риска да объркате пътя е минимален.

 

Изходни пунктове

Няколко минути след края на с.Чавдар ще стигнете до огромен паркинг. Археологическия музей се помещава в нова и модерна сграда заобиколен от пет неолитни къщички. Отдясно на комплекса има голям ресторант, в близост до него заслон и голям детски център със сензорна градина и много забавления за най-малките. На върха на хълма доминиращ над цялата околност и над самото с.Чавдар е построен параклис "Св.Петка". Красивият параклис е ограден с ограда от ковано желязо, има камбанария. Отворен е всеки ден между 10:00 и 16:00 ч. Свещи може да ие закупят от археологическия музей.

 

За параклиса

MC_1308-1300w

Параклис Св. Петка – с.Чавдар
© 2016 Milen Cvetanov

Мястото на параклиса не е случайно, защото гледката от него е изключителна. Оттам се вижда цялата Златишко-Пирдопска котловина, дори и река Тополница. Върхът се намира на 650 м. надморска височина. На това място още преди 120 години е бил поставен камъкът, с който се е почитала Св.Петка. На 6 февруари 2008 г. започва построяването на параклис в местността. Той е напълно завършен на 2 май същата година. За толкова кратко време местното население успява да построи място за отдих, беседка и сцена. Когато човек посети това място, може да пийне глътка студена вода от чешмата и да си направи топла храна на барбекюто. Освещаването на параклиса се осъществява на празника на селото 2 май 2008 г. от Ловчанския митрополит Гавраиил. В него могат да се провеждат годежи, кръщенета и други свещенодействия. Пътят до местността е изцяло подновен, през гората е създадена и еко пътека.

 

Други забележителности наблизо

Местност Казаните с 5 водопада
Хижа Сакарджа
Хижа Братия

 

Please login to comment

No Comment Yet

Got something to say? Feel free, we'd love to hear your thoughts.

Leave a Comment