Национален музей-параход „Радецки“-Козлодуй

Корабът “Радецки” е интригуващ жив паметник, който пази през годините големия подвиг и саможертва на българския революционер и писател Христо Ботев и неговата чета за свободата на цял един народ. Корабът е единствения уникален плаващ музей на Балканите.

 

Карта

  • Музеи
  • rate_reviewОбласт Враца
  • room Козлодуй
  • filter_hdr 25м. н.в
  • gps_fixed 43.79821 / 23.67752

 

История

Корабът Радецки е австро-унгарски пътнически параход построен през 1851 г., който се е използвал за редовни превози по река Дунав. Австрийският "Радецки" е построен в Будапеща, която по това време се намирала в рамките на тогавашната Австро-Унгария. Той носи името на фелдмаршал Йозеф Венцеслав Радецки, словак по произход, чийто бюст е стоял на носа на кораба. Днес параходът "Радецки", който се намира в специално изградено място на Козлодуйския бряг, е автентично копие на истинския. През 1918 г. „Радецки” е бракуван, а през 1924 г. разрушен от австрийското параходно дружество. През 1925 г. капитанът на кораба, Дагоберт Енглендер, изпраща в България съхранените от него реликви от парахода: флага, печата, оригиналното позволително, копие от доклад, подробно изложение за всичко видяно, копие от писмото на Ботев на френски език до капитана и пътниците, две дъски от борда на „Радецки” (едната - от мястото, където е стоял Ботев, принуждавайки капитана да му повери парахода, за да слезе на българския бряг с четата). С помощта на тези реликви и с подкрепата на 1 200 000 български деца, които събират средствата за построяването му, корабът „Радецки” е възстановен в чест на 90-годишнината от гибелта на Христо Ботев. Възстановеният параход е пуснат на вода на 28 май 1966 г. и на 30 май акостира на Козлодуйския бряг. Новият кораб е дълъг 57.40 м и широк 17.50 м. 

 

Местонахождение

Корабът "Радецки" се намира в западната част на гр.Козлодуй, Дунавската равнина, на 7 км. от вливането на река Огоста в река Дунав. Корабът-музей се намира на постоянен пристан на свещения Козлодуйски бряг 

Паметник на Христо Ботев – Козлодуй
© 2016 Milen Cvetanov

Паметникът е издигнат през 1939 г. и се намира на козлодуйския бряг в близост до музея. Той е израз на признателност на българите към смелостта на Ботевата чета.

 

Изходни пунктове

До Ботевият парк се достига изключително лесно, като за улеснение са поставени достатъчно указателни табели при влизане в града. С автомобил може да стигнете до паметника на Христо Ботев и от там в дясно да се спуснете пеша до музея, но лично аз препоръчвам да оставите колата при входната арка за Ботевия парк и да се разходите пеша за да се насладите на мястото.

 

За музея

Национален музей-параход „Радецки” гр.Козлодуй е създаден с решение на МС от 16 март 1982 г. Той включва кораба музей „Радецки” и картинната галерия, създадена в периода 1989-1990 г. Работно време: понеделник – неделя 10:00 –18:00 ч. Входни билети:възрастни–2.00 лв.,ученици, студенти, пенсионери – 1.00 лв., екскурзоводски беседи – 3.00 лв., Цени за снимане:с фотоапарат – 5.00 лв., с дигитален апарат или камера – 15.00 лв. Цени за ползване на площи при провеждане на мероприятия (делови срещи, конференции, тържества, коктейли и др.) – за 1 час – 80.00 лв., От април до октомври всяка година плаващия музей извършва едночасови екскурзии в района на Козлодуйското пристанище. Разходка с Радецки (1 час):група учащи: 300 лв., група възрастни: 500 лв. Каютите на кораба се предоставят за нощувки през цялата година, легловата база е с капацитет 46 души. Цената на легло за възрастни е 8 лв., а за деца 5 лв. Телефони: +359 0973 80 753, 0896 716 812, адрес:ул."Христо Ботев" № 82. Корабът-музей "Радецки" е част от 100 Национални туристически обекти. Всяка година в края на май се организира национален поход "По стъпките на Ботевата чета". Той тръгва от Козлодуйския бряг, където слизат четниците, и изминава 120-километрово трасе, за да стигне на 1 юни до връх Околчица, където загива Ботев. Там се издига и 35-метров паметник с опълченски кръст, посветен на подвига на българските герои. Прави се и традиционна възстановка на последната битка, след което има голяма тържествена заря.

 

Други забележителности наблизо

Остров Ибиша - Вълчедръм - 22.1 км., 24 минути с кола.
Аспаруховият вал-започва от местността Килер баир. Построен е през VII век и е дълъг 32 километра. 
Църква "Св.Троица" 

 

Please login to comment

No Comment Yet

Got something to say? Feel free, we'd love to hear your thoughts.

Leave a Comment