Уникалното мъжко ледено хоро в Калофер на Йордановден

Ни студ, ни снят, ни лед могат да спрат мъжкото хоро в гр.Калофер при което водата на р.Тунджа "ври и кипи", а  земята потръпва от нозете на смелите българи. В родния град на Христо Ботев традицията е жива - в душите и сърцата на всички калоферци. 

Карта

  • Събития
  • rate_review Област Пловдив
  • room Калофер
  • filter_hdr 666м. н.в
  • gps_fixed 42.61711 / 24.96920

История

Мъжкото хоро в Калофер е единствено по рода си и се играе само в подбалканския град от повече от 200 г. Всяка година на Йордановден стотици се събират в Калофер, за да наблюдават легендарното мъжко хоро в ледените води на Тунджа. Този обичай е съществувал още преди Освобождението от турско робство и уникалното е това, че никъде другаде в България не се практикува. 
MC_1308-1300w

Преди да започне хорото трябва да се разбие леда в реката
© 2017 Milen Cvetanov

По времето на комунистическото управление обичаят е бил забранен и почти забравен, но през последните двадесет години отново е възкръснал и днес се е превърнал в един от най-забележителните празници на Калофер. Особенна популярност този обичай добива през последните няколко години, благодарение на масовото му отразяване в електронните медии. Подготовката започва още от 05 Януари с построяването на бент, който да прегради ледените води на Тунджа за да се образува доста голям яз. Бентът се изгражда от груби вертикални дървени греди, върху които се полага метална мрежа, а най-отгоре се поставя армирано найлоново платно, привързано към гредите със сезал. След като бентът се изгради, найлоновото платно се навива на руло ниско долу, за да не се пълни бента с вода през нощта. Това се прави защото е възможно водата през нощта да замръзне и играта да стане невъзможна. На сутринта "майсторите" на бента идват рано и разгъват платното до най-високата точка, така че язът да се напълни за не повече от час до максималния си обем и дълбочина - около 1,20 м. Традицията повелява кметът на града да кани цяла нощ всички млади мъже, участници в хорото в дома си и да почерпи с червено вино и домашна ракия. Пияни обаче не се пускат във водите. Около 6,30 ч. на 06 януари започват да се събират участниците и зрителите на това уникално събитие. Точно в 7,45 ч.свещеникът идва до бента и дава знак, хорото да започне. На определено място по специално построено стълбище първо в реката навлизат музикантите (гайда, тъпани, кавали) следвани от участниците в хорото, облечени в народни носии и задължителният български трибагреник в ръка. 
MC_1308-1300w

В началото влизат музикантите, следвани от месните момци, всички в национални носии и трибагреник в ръка
© 2017 Milen Cvetanov


 
MC_1308-1300w

Мъжете пеят „Залюбила е Василка двама“ и „Тунджа, Тунджа“
© 2017 Milen Cvetanov

Мъжете пеят "Залюбила е Василка двама" и "Тунджа, Тунджа". След местните влизат и гостите. Десетки мъже се потапят в Тунджа, а някои от тях стоят повече от 20 минути. Местният свещенник хвърля богоявленския кръст в реката и този, който го намери традиционно го предава в ръцете на най-малкия участник в мъжкото хоро, което обикновенно е дете седящо на раменете на възрастен. 
MC_1308-1300w

Кръстът се дава на най-малкия участник в хорото
© 2017 Milen Cvetanov

Ритуалът по ваденето на Светия кръст се прави за здраве. Не само калоферци, но и във всички краища на България, хората казват, че който е нагазил в ледената вода не се е разболял, него настинка не го лови. А ако във водата има лед, то годината ще бъде здрава и добра за хората. На този ден според библейската история е покръстен Иисус Христос във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.
След хвърлянето на кръста и предаването му на най-малкия участник, той го изважда на брега и започва същинското мъжко хоро в ледените води на Тунджа. След това хорото продължава още най-малко десетина минути.
MC_1308-1300w

© 2017 Milen Cvetanov


 
MC_1308-1300w

© 2017 Milen Cvetanov


 
MC_1308-1300w

© 2017 Milen Cvetanov


 
MC_1308-1300w

© 2017 Milen Cvetanov

Често на раменете на бащите си в реката влизат и невръстни деца, които биват посвещавани от малки в древната традиция с цел да продължат ритуала за в бъдеще.
MC_1308-1300w

© 2017 Milen Cvetanov


 

Местонахождение

Обичаят мъжко хоро се провежда във водите на р.Тунджа в гр.Калофер в подножието на църквата "Св.Архангел Михаил".

 

За събитието

Прочутото мъжко хоро в Калофер кандидатства за списъка на ЮНЕСКО. Вековният ритуал отговаря на изискванията на Световната организация за културно наследство през 2017 г. предстои да се подадат необходимите документи от общината на гр.Калофер, като целта е обичаят да бъде популяризиран по целия свят. 
За контакти Кметство Калофер: ул."Христо Ботев" № 2, телефон: 03133/2250.

 

Забележителности наблизо

Църквата над река Тунджа -"Св. Архангел Михаил", където се провежда Калоферското мъжко хоро.
Девическият манастир в Калофер - "Въведение Богородично".

 

Please login to comment

No Comment Yet

Got something to say? Feel free, we'd love to hear your thoughts.

Leave a Comment