Местност „Корабите“ – Синеморец

Там, където вълните се разбиват в каменистия бряг, а Странджа се оглежда в безкрая на хоризонта, там където водата е лазурно синя, вълните пеят своята песен, чайките прелитат над брега, напомняйки за себе си с отчаян крясък, вятърът се надбягва с морската пяна… Там стоят те: пазителите на брега, „Корабите”, които подобно на двама верни приятели са тук от векове.

Карта

  • Местности
  • rate_review Област Бургас
  • room Синеморец
  • filter_hdr 0м. н.в
  • gps_fixed 42.06388 / 27.98656

История

Спускайки се по брега до скалите южно от пясъчната ивица ще попаднете в местността "Корабите". Скалите са остри и отвесни, а до тях се е сгушил заливът "Свети Яни". Малко по-надолу е рибарският пристан. Етимологията на произхода на имената в района води до извода, че в древен Синеморец са вилнели пирати. Смята се, че в местността "Корабите" са палели огън на високите скали имитирайки фар и са примамвали търговските кораби да се разбият в скалите.

 

Местонахождение

Скалната местност "Корабите" се намира в с.Синеморец, община Царево. Селото е разположено върху полуостров, южно от устието на Велека и на 5 км. на юг от Ахтопол.

 

Изходни пунктове

Има два начина да достигнете до двете красиви скали, единият е по главната улица на гр.Синеморец в посока плаж Бутамята. Вървейки по улицата ще забележите отбивката в дясно за плажа и няколко хотела. Вие поемате пътеката в ляво. Пътеката е тясна, но по нея стигате точно до корабите. Вторият начин е от лодкостоянките, заобикалят се и от дясно на тях ще видите тясна отъпкана пътека, която също води до Корабите.

 

За местността

Днешното име Синеморец е буквален превод от гръцкото „галаза“ - „небесносиньо“. Недалеч от Синеморец при подводни проучвания в залива „Потамя“ са открити керамични фрагменти от 5—4 век пр.н.е. и от Средновековието. При подводни проучвания са открити котви и оловна обшивка на древен кораб. На полуострова има тракийски надгробни могили и малка крепост. Северно от с.Синеморец е разположено устието на река Велека, пред което има широк залив. Естуарът на реката образува красива пясъчна коса при вливането си, която представлява плажна ивица „Косата“ или северния плаж на Синеморец. Североизточно от селото се намират заливът „Свети Яни“, където има рибарски пристан, и скалистата местност „Корабите“, за която има легенда, че там някога са разбивали старите и ненужни кораби. В Синеморец има три плажа: плажът Велека, но тъй като местността е обявена за резерват, плажът не може да бъде даден (все още) на коцесия. Любителите на дивата природа обаче могат да посетят едни от малкото останали девствени плажове в България - Липите. Заобиколен е от гора и е слабо посещаван. Пътят до там е подходящ и за неопитни туристи и деца. До третия плаж - Листите се стига по козя пътека и само пеша. По тези места през лятото могат да се срещнат елени и сърни.

 

Други забележителности наблизо

Устието на р.Велека
Плажът Силистар
Църква "Св.Георги"-Синеморец

 

Please login to comment

No Comment Yet

Got something to say? Feel free, we'd love to hear your thoughts.

Leave a Comment