Манастир „Св. Св. Константин и Елена“ до Варна

Сред пъстрата смесица от хотели и заведения, сякаш за да покаже преходността на житейските наслади и човешката суета е притаила дух живописна църквица – преодоляла вековете отломък от древната монашеска обител „Св.св. Константин и Елена”. Оцелял през вековете, манастирът е съхранил значението си на пазител на християнската вяра. Притиснат от околните хотелски сгради, той носи духа на тази вяра сред шума и суетата на ежедневието. Напомня ни, че има ценности, които не се измерват с материалното.

 

Карта

  • Храмове
  • rate_review Област Варна
  • room Св. Св. Константин и Елена
  • filter_hdr 12м. н.в.
  • gps_fixed 43.2302 / 28.01106

История

Манастирът е много по-стар от заобикалящия го курорт със своята 5-вековна история. Първоначално той е бил построен през 16-ти век в близост до лековит извор, но е бил разрушен по време на Руско-турската война от 1828-1829г. Манастирът е съграден наново през 1972г., като оттогава датират и фреските на църквата. В тези години манастирът укрепва и духовно - мнозина се стичат да търсят мир с Бога и утеха в трудните робски години. Даряван е с много имоти - над 2000 дка са били имотите му в края на века и границите му са се простирали от днешен Евксиноград до село Кестрич (днес кв."Виница" на гр. Варна). Монасите са произвеждали вино, прилагали са гроздолечение, обгрижвали са бедни хора. След промяната в България започва възстановяването на манастира. Архимандрит Серафим (Геновски), въпреки големите затруднения от страна на местната общинска и държавна власт полага огромни усилия за възвръщане на имотите на манастира. През 1999 г. усилията му се увенчават с частичен успех. Днес борбата за възвръщането на имотите на манастира продължава. Манастрът е този, около който и заради който е създадено днешното световно известно курортно селище. Манастирът е този, който е притежавал над 2 000 дка земи около си. Манастирът е този, около който се развива и ще се развива туризмът в едноимения курорт. А днес същият манастир не разполага дори с цял един декар собствена земя. По настоящем единствената останала сграда на манастира е каменната църква, наполовина вкопана в земята. Дървеният купол на църквата е особено впечатлителен с почти кръглата си форма и богатата си украса с дърворезба от вътрешната страна. Църквата и до ден днешен извършва обичайните служения, а в нея звучи тиха църковнославянска музика. Целият комплекс се състои от църква, камбанария, малък двор и заобикаляща ги ограда от камък и дърво. Сред най-ценните светини на Манастира "Св. св. Константин и Елена" край Варна са : Икона на Св. св. Константин и Елена, Икона на Светите седем момци ефески Максимилиан, Ямвлих, Мартиниан, Йоан, Дионисий, Ексакустодиан (Константин) и Антонин, живяли в III в. и др. В него се пази частица от мощите на един много популярен за западното общество светец - „покровителя на влюбените"  Св. Валентин.  Най-интересната част в манастира е "Аязмото" което не е пресъхнало и продължава да струи точно изпод олтара на църквата. Смята се, че неговата вода помага при лечението на очни болести, както и при други оплаквания. 

 

Местонахождение

Манастирът “Св. Св. Константин и Елена” се намира в самия център на курорта “Св. Св. Константин и Елена” край гр. Варна, който от своя страна отстои на 8 км. на север от града. Всъщност най-старият черноморски курорт в България в бил построен около манастира през 1908 г.

 

Изходни пунктове

Манастирът се намира лесно, тъй като указателни табели могат да се видят още преди влизането в курорта “Св. св. Константин и Елена.”

 

За манастира

Манастирът е част от Варненската и Великопреславска Св.митрополия. Храна и подслон не се предлагат в манастира. Храмов празник - 21 май.  За контакти с манастира: 052 362 076.

 

Други забележителности наблизо

Резиденция Евксиновград
Скален манастир "Аладжа" - 12 км.

 

Please login to comment

No Comment Yet

Got something to say? Feel free, we'd love to hear your thoughts.

Leave a Comment