Манастир „Св. Великомъченик Панталеймон“ до Смолян

В България най-много празника на св.Панталеймон се празнува в Странджанския край, където множество храмове и параклиси носят името на светеца, а водата в тях се смята за лековита и много болни посещават аязмото на светите места. В православния календар се чества св. великомъченик Пантелеймон, роден в гр. Никомидия през ІІІ в. Панталеймон се обучавал в лекарската професия и бил известен с милосърдието и безвъзмездните си грижи за бедните хора. Заради християнската си вяра е подложен на жестоки мъчения и през 305 г. е посечен от хората на император Максимилиян. На иконите с негово изображение светецът е изографисван като лечител.

 

Карта

  • Храмове
  • rate_review Област Смолян
  • room Смолян
  • filter_hdr 1410м. н.в.
  • gps_fixed 41.60059 / 24.70087

История

Манастирския комплекс "Св.Панталеймон" е основан от българка мюсюлманка Ахе (Сийка), която след мистично изживяване приема християнството през 1988 г. и се прекръства на Христина. Според основателката на манастира, мястото му е специално. Позовавайки се на топонима “Невястата”, Христина разказва за свое видение на момиче, хвърлило се от скалата, за да спаси вярата си. За патрон на храма е избран Св.Великомъченик Пантелеймон, който е известен сред християнското население като светец – лечител. Църквата „Св. Пантелеймон” е изградена с дарения за три години и през 1998 г. е осветена от митрополит Арсений. Година по-късно тя е дарена на Пловдивската митрополия. На 27 юли 2006 г. на храмовия празник се прави първа копка на нова църква с патрони считаните за светци лечители Св. Св. Козма и Дамян. През 2008 г. фондацията на Христина дарява и този храм на Пловдивската митрополия. В манастирския комплекс има аязмо, жилищни помещения, стаи за преспиване на болните, кухня с трапезария. Голямата популярност на манастира се дължи на сестра Христина, която според поклонниците е надарена с лечителски умения и пророчески дарби. Комплекса е чист и много подреден.

 

Местонахождение

Манастирският комплекс “Св. Пантелеймон” се намира на пътя между Пампорово и Смолян. Смолян е град разположен в Средните Родопи, Южна България. Намира се на 104 км. южно от Пловдив и на 98 км. западно от Кърджали 

 

Изходни пунктове

Пътувайки от Пампорово в посока Смолян в ляво ще видите паркинг, стена за катерене и сгради. В ляво от паркинга има път, който води право към манастира. Може да се спуснете и с автомобила, но аз препоръчвам да се разходите пеша, близко е и много приятно. Паркинка е изходна точка и за еко пътека "Невястата" към крепост Калето.

 

За манастира

Болни хора от различни краища на България посещават манастир "Св.Панталеймон" с надежда да получат лечение и напътствия. В обителта се прави курбан в началото на месец май. Много хора се събират и за храмовите празници на св. Пантелеймон (27 юли) и св. св. Козма и Дамян (1 юли).

 

Други забележителности наблизо

Еко пътека "Невястата"
Крепост Калето

 

Please login to comment

No Comment Yet

Got something to say? Feel free, we'd love to hear your thoughts.

Leave a Comment