Къща музей „Алеко Константинов“ – Свищов

"Ний не умеем да ценим и не сме привързани страстно към нашата хубава природа. Защо? Защото не я знаем, защото живописната природа не се изучава нито в кафенетата, нито в кръчмите." - Алеко Константинов

 

Карта

  • Музеи
  • rate_reviewОбласт Враца
  • room Свищов
  • filter_hdr 72м. н.в
  • gps_fixed 43.62051 / 25.34019

 

История

Къща-музей "Алеко Константинов" в Свищов е създадена през 1926 г. Тя е подарена от писателя на Свищовската община за културните нужди на града. Сега в нея е изложена експозиция, пресъздаваща най-важните етапи от вълнуващия живот на "Щастливеца". На първият етаж е изложена богата археологическа колекция, а на вторият етаж е експозицията за неговия живот и творчество. Изложени са многобройни лични вещи и предмети, с които се разкрива детството и юношеството на писателя. Богатото творчество на Алеко Константинов е представено чрез многобройни български и чуждестранни издания. Цялата Къщата-музей "Алеко Константинов” е ремонтирана и реставрирана както външно, така и вътрешно във възрожденския стил на втората половина на 19-тото столетие. Интериорът на постройката е впечатляващ с автентичността си. В къщата-музей най-интересното е сърцето на Алеко Константинов и то предизвиква най-голямо любопитство. Сърцето е консервирано в специален разтвор в стъкленица и с годините е станало бяло. В сърцето има дупка, сякаш е пронизано от куршум. Всъщност дупката е от забилото се ребро, счупено от куршума при разстрела. Пушката, с която е бил застрелян Алеко, също е изложена, както и дрехите, с които е бил по време на самото убийство. Има и отпечатъци - гипсови отливки на хората, които са стреляли по файтона. Те са заловени и по това време така са им вземали отпечатъци. Алеко Константинов е убит при неуспешен атентат срещу съпартиеца му Михаил Такев. Атентатът е осъществен от засада на път край сегашното село Алеко Константиново, Пазарджишко. Според Такев, атентатът е мотивиран от дребни политически дрязги на междуличностна основа. В музея има и много преводи на „Бай Ганьо” на различни езици. Къщата е устроена така, че в половината й част е показана уредбата на стара градска къща, в другата е представен документално животът на Алеко – в снимки, писма, картички от местата, които е посетил, вестниците, в които е издавал своите пътеписи, очерци. Има специално направени витрини за Щастливеца като турист. Снимките, на които са се събирали с приятели, списъкът, който той собственоръчно е записал всеки, който се е качил на Черни връх на 27 август 1895 г.

 

Местонахождение

Къща-музей Алеко Константинов се намира в гр.Свищов, който е разположен в Централна Северна България, на брега на река Дунав. Намира се на 260 км. от София, 80 км. от Плевен, 90 км. от Русе.  

 

Изходни пунктове

От центъра на града се следват указанията до музея, който се намира на удобно място с възможност за паркиране през музея.

 

За музея

Къщата-музей "Алеко Константинов" в Свищов е един от 100-те национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Адрес:гр.Свищов, ул. "Клокотница" № 6, тел: +359 631 60 467, работно време: Ноември-Март: Понеделник-Петък: 08:30-12:00, 12:30-17:00 ч.,събота-неделя: Почивни дни, Април-Октомври: Понеделник-Петък: 08:30-12:00, 12:30-17:00 ч., събота-неделя: 09:00-12:00, 14:00-17:00 ч.

 

Други забележителности наблизо

Църквата "Св. Троица" - Свищов
Църквата "Св.Димитър" - Свищов
Часовниковата кула - Свищов
Забележителности в околностите на град Свищов:
Паркът "паметниците" - намира се на близо 5 километра от Свищов в местността Текирдере.
Свищовският манастир "Успение Богородично" - намира се на 3 километра от града в посока Югоизток.
Село Вардим - разположено е на 10 километра от град Свищов в посока Изток.
Остров Вардим - на север от село Вардим.
Село Горна Студена - намира се на 30 километра от Свищов в посока Юг.
Римският легионен лагер Нове - Римският легионен лагер Нове се намира на 2 км източно от Свищов.

 

Please login to comment

No Comment Yet

Got something to say? Feel free, we'd love to hear your thoughts.

Leave a Comment