Крепост „Царевец“-Велико Търново

Крепостта "Царевец" покорява с великолепието и размерите си, тя е синоним на величие, слава и богатство. Това е уникално място за среща с миналото на България и историята на нейните велики царе, място което всеки българин обичащ историята и българската култура трябва да посети.

Карта

  • Крепости
  • rate_review Област В.Търново
  • room В.търново
  • filter_hdr 210м. н.в
  • gps_fixed 43.89067 / 22.52419

История

Гр. Велико Търново (Търновград) е бил столица на Втората българска държава (1185-1393). Градът е бил разположен на три хълма - Царевец, Трапезица и Света Гора. Основните държавни сгради -  Царският дворец, Патриаршията и други, са били разположени зад стените на крепостта Царевец. Хълмът е обитаван още от III хил. пр. Хр. През V-VII в. н.е. тук се е намирал най-големият град на Византийската империя в провинция Долна Мизия - Зикидева. През IX в. тук възниква старобългарско селище, което бързо се разраства. Изграждането на крепостната стена, която е запазена и до днес, започва през XII в. Стената е с дължина 1100 м, дебела на места до 3,40 м и висока над 10 м. Крепостта е имала три входа, които се виждат и днес. Главният вход, който е бил отбраняван от кули, е разположен от запад. Вторият вход е т.нар. Малка порта (Асеновата) и се намира на северозападната крепостна стена. Третият вход - Френкхисарската порта, е в югоизточния край на крепостта и се охранявал от бойна кула. Тази кула е известна като Балдуиновата кула, на името на латинския император Балдуин Фландърски, пленен в битката при Одрин през 1205 г. от цар Калоян. Легендата разказва, че след битката Балдуин бил затворен в тази кула, където по-късно умира. В централната част на крепостта е разположен дворцовият комплекс - няколко постройки, обградени от вътрешна каменна стена, две бойни кули и два входа. Включва тронна зала, дворцова църква и царски покои. През 1185 г., след като Търново е провъзгласено за столица на Второто българско царство, Царевец се превръща в нейно главно укрепление и дом за аристокрацията. Повече от 200 г. в града кипи политически, икономически и културен живот, което го прави един от най-големите градове в европейския югоизток, а крепостта – най-важната в България. В най-северния край на Царевец се намира издаден към р. Янтра скален нос, който е известен като Лобната скала. През XI – XIV в. от нея в реката са били хвърляни предателите на държавата, а през XVI в. на това място е бил изграден манастир. Реставрацията на крепостта Царевец започва през 1930 г. и е завършена през 1981 г. по повод честванията на 1300 години от създаването на българската държава.

 

Местонахождение

Архитектурно-музейният резерват „Царевец” е разположен е на хълма Царевец, който се намира в старата част на гр. Велико Търново. До мястото може да стигнете и с автобуси 20,40,50,110.

 

За крепостта

Уникална атракция е аудиовизуалният спектакъл „Звук и светлина”, драматична музика, разноцветни светлини, лазери и църковни камбани, събрани в едно, разказват славната и трагична история на Второто Българско Царство (1185 - 1393 г.). Подобни спектакли има на не повече от три места по света. Ако искате да се почувствате като истински царе и принцеси, това е мястото. Още на входа ще имате възможност да се преобразите с царски одежди или рицарски доспехи. Всеки желаещ ще получи и снимка с величествения си лик. Услугата се заплаща. Обектът е достъпен за туристи целогодишно. В Патриаршеската църква на върха на хълма се продават информационни материали и сувенири. Достъпът е автомобилен до входа на хълма, в околните улици е платена зона, пешеходен маршрут. Работното време е от 08:00-19:00 ч. всеки ден от 01 Април - 31 Октомври, и 09:00-17:00 ч. от 01 Ноември - 31 Март. Влизането на посетители се преустановява 45 минути преди края на работното време. Регионалният исторически музей предлага екскурзоводско обслужване на английски, френски, немски и руски език. Телефони за заявка: 062/634946. Царевец е част от 100-те национални туристически обекта на БТС, има печат.
 

 

Други забележителности наблизо

Самоводската чаршия
Водопадът Кая Бунар-с.Хотница
Къпиновският водопад-с.Къпиново
Музей с восъчни фигури
Градът е богат на църкви и параклиси.

 

Please login to comment

No Comment Yet

Got something to say? Feel free, we'd love to hear your thoughts.

Leave a Comment