Крепост „Кастра Мартис“-Кула

Заровена от времето в дълбините на земята и разкрита днес за човешките очи стои притихнала, огрята от слънчеви лъчи, уникална по форма величествената крепост "Кастра Мартис". Място с древна история и славни времена. Според местното население от крепостта се е подавала малка част, а върху нея е било построеното старото читалище. За нуждите на съвремието при строежа на новото читалище, местните работници решили да съборят видната част с волове. Уви, не предполагали какво богатство се крие там долу.

Карта

  • Образувания
  • rate_review Област Видин
  • room Кула
  • filter_hdr 280м. н.в
  • gps_fixed 43.89067 / 22.52419

История

Предполага се, че крепостта Кастра Мартис е построена от император Диоклециан в края на III и началото на IV в. с предназначението да охранява пътя от Бонония до Сингидунум (Белград). През 377 г. през крепостта преминал с отрядите си император Грациян на път за Тракия, а през 408 г. крепостта за кратко е превзета от хунския вожд Улдис. През V в. укреплението е възстановено от император Юстиниан I (527-565), но двайсетина години по-късно отново е разрушена в следствие на аварските нашествия. Столетия по-късно укреплението е използвано от българите за отбраната на Видинското царство. Кастра Мартис е разположена на стръмния южен склон над дефилето на река Войнишка, в центъра на гр.Кула. Археологическите проучвания сочат, че крепостта е изградена от две части – кастел и квадрибургий (квадратно укрепление с размери 40х40 м. и четири кръгли кули с диаметър 12.5 м.). Двете части са строени в различни периоди. Южно от квадрибургия е бил разположен армейският лагер. Вероятно по времето на Константин Велики (306 – 337) и неговите наследници той е бил обграден от дебели стени по 4 м. Стените на квадрибургия са запазени средно на височина от 2 м. над нивото на пода, а югоизточната кула е запазена до внушителните 16.30 м. В укреплението е можело да се влезе само от южната страна, където е разположена портата му. Вероятно в края на IV в., охраната на портата е била подсилена с изграждането на още една по-тясна стена с отстояние 3.30 м от първата. През портата се влиза в открит двор със стълба, която отвеждала до бойната платформа на крепостните стени. Те се издигали на 10 м. височина и са завършвали с тесни бойници. Същата стълба отвеждала и до втория етаж. Централната сграда на укреплението е изградена към северната крепостна стена. По средата има вътрешен двор с кладенец. Около двора са разположени двуетажни помещения вероятно принадлежали на коменданта на Кастра Мартис. Обширното помещение северно от двора е изпълнявало по-особени функции. Предполага се, че там са се съхранявали бойните знамена на войската и се е събирал командният състав. Кастелът има форма на неправилен четириъгълник, отбраняван от 7 многоъгълни кули и се разпростира на 15.5 дка. При изграждането планът му бил съобразен с характера на терена и в вече съществуващия квадрибургий. Северозападно от крепостта са открити основите на римска баня. При археологически проучвания е установено, че преди изграждането на крепостта, по същия склон, на който е разположена, е съществувало малко тракийско селище, в което животът е започнал още през първото хилядолетие преди новата ера и продължил и през първите векове на Римската империя.

 

Местонахождение

Крепост "Кастра Мартис" се намира в гр.Кула, Северозападна България на 35 км. югозападно от гр.Видин, на 13 км. от границата със Сърбия и е третият по големина град в областта след Видин и Белоградчик. Останките на късноантичната крепост се намират в самия център на града. Градът дължи името си на античната кула, издигаща се в самия му център.

 

За крепостта

MC_1308-1300w

Входа на Крепостта „Кастра Мартис“ – Кула
© 2014 Milen Cvetanov

Днес в съседство с руините на крепостта е уредена музейна сбирка с открити при разкопките експонати, които разкриват материалната култура на обитателите на крепостта. Находките от това време са оскъдни: представени са глинени съдове, мраморни колони, бронзова статуетка на Венера, портрет на глава от III в., олтар, посветен на Юпитер. Музейната сбирка за късноантичната крепост е по-богата и разнообразна. Показани са разнообразни сечива: земеделски, скотовъдни, каменоделски, дюлгерски, използвани в помощното стопанство на войсковата част; предмети, свидетелстващи за бита на обитателите: глинените лампи и различните съдове, покрити със зелена и кафява глазура; бронзови фибули и монети от IV – V в. Посещението на крепостта е безплатно и свободно. Изградената панорамна площадка към главната улица на града дава възможност на посетителите да се насладят на красотата на крепостта в целия й вид. Осигурено е и нощно осветление на кастела.
MC_1308-1300w

Крепост „Кастра Мартис“ – Кула
© 2013 Milen Cvetanov

 

Други забележителности наблизо

Белоградчишките скали-ок.60 км.
Рабишкото езеро-ок. 60 км.
Пещера Магурата-ок. 40 км.
Крепост "Баба Вида"-ок. 40 км.

 

Please login to comment

No Comment Yet

Got something to say? Feel free, we'd love to hear your thoughts.

Leave a Comment