Крепост Деспот Слав – Мелник

Мелник-топъл южен град, скътан в югозападните поли на Пирин известен с красотата си сред причудливите форми от бяла креда, на фона на които се открояват големите мелнишки къщи с кафявото на дървото по прозорци и стрехи и червеното на покривите, с усещането за топлина, уют и свобода. Там се намира крепостта Деспот Слав само на километър от този малък приказен град.

Карта

  • Крепости
  • rate_review Област Благоевград
  • room Мелник
  • filter_hdr 460м. н.в
  • gps_fixed 41.51944 / 23.39109

История

Крепостта датира от началото на ХI в. По време на управлението на Деспот Алекси Слав, губернатор на региона при царуването на Цар Калоян (1197-1207) е преустроена, поради което носи и името на владетеля. Това е периодът на най-големия възход на Мелник, когато градът се превръща в център на Мелнишкото художествено средище, известно не само с оригиналната си иконописна школа, но и с уникалната си сграфитокерамика. Деспот Слав е един от най-интересните владетели през Средновековието. Той е управлявал значителна част от южните територии на Второто българско царство. Там са се намирали силни крепости като Цепена, Стенимахос, Кричим, Паталеница, Баткун, Перперикон, Мнеакос, Ефрем, Якоруда, Неврокоп. Това е най-продължителното самостоятелно владение на български болярин през ХIII в., просъществувало около 23 години - от 1208 г. до паметната победа на Иван Асен II над Теодор Комнин при Клокотница на 9 март 1230 г. През целия си живот Алексий Слав не е престанал да оспорва царския престол и да се домогва до трона. Освен че е племенник на царете Асен, Петър и Калоян, Деспот Слав е и зет на латинския император Анри Д'Ено от Фландърската династия. Въпреки че не станал цар на цяла България, на Алексий Слав не му липсвало царско самочувствие. Построеният от деспота манастир "Света Богородица Спилеотиса" (Св. Богородица от пещерата) бил наречен царски и деспотски. Също като другия си братовчед, Иван Асен II, Алексий Слав е притежавал големи дипломатически способности, безпогрешен политически усет и маневреност в отношенията си с латини, българи и ромеи. Той успявал да се ориентира в сложната политическа обстановка на своето време и е взимал разумни решения, довели до превръщането на държавата му в малък остров на стабилността. Деспот Слав има огромен принос в опазването на източното православие. По волята и с усилията на Алексий Слав неговата столица Мелник била превърната в митрополитски център, обединяващ две епархии - на Мелник и на Сяр, въпреки че в Сяр латините били издигнали католически архиепископ. Крепостта е била с площ около 3000 кв.м. и е имала формата на издължен неправилен многоъгълник, защитаван от ров и кули. Днес е запазена само част от източната й стена, която на места се извисява до 9-10 м. височина. При разкопки са открити също части от западната и южната стена.

 

Местонахождение

Крепост Деспот Слав се намира се в близост до гр.Мелник на хълма Свети Никола (южно от града). Комплексът „Деспотславова крепост” включва и няколко духовни храма със същото разположение („Св. Зона”, „Св. Никола” и „Св. Харалампий”).

 

Изходни пунктове

Крепостта на намира на километър южно от гр.Мелник, до нея се стига по маркирана пътека започваща от центъра на града.

 

За крепостта

За съжаление от крепостта не е останало много, тъй като половината се срутила по време на голямото земетресение в началото на ХХ в. в района на Кресна. От столичния период на Мелник датират няколко еднокорабни енорийски църкви в подградието. Около тях са се оформили малки квартали - енории, с по няколко каменни къщи. Градът е част от 100 национални туристически обекта. 

 

Други забележителности наблизо

Мелнишки пирамиди
Кордопуловата къща
Болярската къща
Пашовата къща
Църква "Св.Никола"
Църква "Св.Антоний"
Манастир „Св.Богородица Спилеотиса”
Църквата „Св.Св.Петър и Павел”
Роженския манастир „Рождество Богородично”

 

Please login to comment

No Comment Yet

Got something to say? Feel free, we'd love to hear your thoughts.

Leave a Comment