Крепост „Баба Вида“-Видин

Огряна от слънцето и величествено непристъпна, крепостта Баба Вида се издига на самия бряг на река Дунав и блести като бисер в иначе някак сивата Северозападна България. "Видин-на Дунава вечен страж". 

Карта

  • Крепости
  • rate_review Област Видин
  • room Видин
  • filter_hdr 38м. н.в
  • gps_fixed 43.99284 / 22.88618

История

Крепостта Бабини Видини кули, или по-известна като Баба Вида се издига на брега на река Дунав в североизточната част на града. Построена е върху останките на античната крепост Бонония, която вероятно е възникнала върху основите на заварено тракийско селище в началото на I в. Историята й е на повече от 2000 г., като преминава през различни строителни периоди. Нейният строеж е започнал през X в., а преди това на нейно място е имало римски наблюдателен пункт. Основният план на замъка не е претърпял големи изменения. Той заема площ 9,5 дка, обиколен със защитен ров с ширина 12 и дълбочина 6 м. Крепостта има форма, близка до квадрат, ориентиран с ъглите си по посоките на света, със страна около 70 м. Състои се от две стени – вътрешната е висока, с дебелина 2,2 м. и с 9 кули – 4 ъглови и 5 странични, докато външната е по-ниска, свързана с 2 кули. В стените свободно са разполагани тухли и камъни (ломен камък), споени с хоросан. Крепостта е достъпна само от север, където се намира входната кула. В миналото към нея над рова, запълван с вода от река Дунав, се е минавало по дървен подвижен мост (сега каменен). След входната кула се преминава в първия вътрешен двор, като кръгла каменна стълба води към него. В средновековието този вътрешен двор е бил по-обширен, в него се е издигала еднокорабна църква, сграда с масивен градеж и двуделна паянтова постройка. Крепостта е служела за защита на града през средновековието. Баба Вида е силно разширена и укрепена по времето на цар Иван Срацимир. Голяма част от сградите построени по това време са останали неразрушени. В днешния си вид крепостта разполага с двор с площ над 5 декара и се състои от две основни стени и четири кули. В края на XVIII в. крепостта служи предимно за оръжеен склад и за затвор. Днес в нея се съхраняват редица находки и сведения за историята на крепоста.

 

Местонахождение

Крепостта се намира в самия гр.Видин-на мястото където река Дунав прави широк завой. Намира се в западния край на крайбрежната градина, наречена "Алея на влюбените".

 

За крепостта

Легенда за Вида: Живял някога богат български болярин, който имал обширни владения простиращи се от Карпатите до Стара планина. След неговата смърт трите му дъщери Вида, Кула и Гъмза разделили неговите владения помежду си. Кула (с център в едноименния български град) и Гъмза (нейна столица бил Гъмзиград в Сърбия) – се омъжили, но попаднали на лоши мъже, които с лека ръка пропилели бащиното им наследство. Най-възрастната сестра, Вида, останала сама. Под нейно ръководство бил изграден замък, в който тя доживяла до дълбока старост като успешно отбранявала своите поданици и земи от чужди нападения. В знак на благодарност след смъртта й хората от този край дали на замъка нейното име – „Баба Вида” или „Бабини Видини кули”. В крепостта се намира летният театър на гр.Видин, където можете да наблюдавате представления под звездите. Подходящ за посещение е и затворът, който се намира в Баба Вида. В него са подредени уреди за изтезания от Средновековието, с фигурите на затворник и палач. Крепостта е интересно място за деца, защото е пълна със стълби, кули, тъмни помещения, наблюдателни площадки. Баба Вида е едно от най-хубавите места във гр.Видин, на които да поседнете и да се порадвате на гледката към Дунав отвисоко. Цени:Възрастни-4 лв; учащи-2 лв; Беседа-20.00 лв. Работно Време: летен сезон:01.04-31.10. понеделник-петък:08:30-17:00 ч,събота-неделя: 09:30-17:30 ч,зимен сезон:01.11-31.03.понеделник-петък: 08:30-16:30 ч.събота-Неделя: 10:00-16:30 ч.Телефон:094 601 705. Включена е в 100 Национални туристимески обекта под № 13 / в зависимост от годината на издаване/. 

 

Други забележителности наблизо

Средновековна крепост "Кастра Мартис"-гр.Кула
Белоградчишките скали
Пещера Магурата
Пещера Леденика

 

Please login to comment

No Comment Yet

Got something to say? Feel free, we'd love to hear your thoughts.

Leave a Comment