Кордопулова къща – Мелник

Кордопуловата къща очарова с външния си изглед, с вътрешното оформление, автентичност и подръжка. Интересна и ценна, скътана като божествен и скъпоценен бисер сред изваяните пясъчни сипеи из прекрасната архитектура на града. 

 

Карта

  • Музеи
  • rate_reviewОбласт Благоевград
  • room Мелник
  • filter_hdr 430м. н.в
  • gps_fixed 41.52308 / 23.39833

 

История

Кордопуловата къща /Цинцаровата къща/е най-голямата на Балканския полуостров, запазена от времето на Възраждането. Построена през 1754 г. на четири етажа, два от които са изградени от камък. Тук са живели заможни гърци от фамилията Кордопулос (търговецът Манолис Кордопулос), откъдето идва и името на къщата. В нея са произвеждали и съхранявали висококачествено червено вино, което са продавали. Избата е издълбана в скалата и представлява около 100-метров тунел с тесни и ниски коридорчета. Виното е отлежавало в огромни бъчви. Охлаждало се е естествено при постоянна температура и добра вентилация, запазвайки вкусовите си качества. Това се практикува и днес. В избата могат да се съхранят около 300 т. вино, а най-голямата бъчва побира 12,5 т. В Кордопуловата къща има голяма кухня, таванска площадка, дневна стая с камина и малка кухня, скривалище, което по стълба води до тавана и вън от къщата. Влизайки в къщата, особено силно впечатление прави една от приказните й стаи. Това е дневната стая, която е много голяма и в нея са скътани 24, гледащи на север, юг, запад и изток прозореца, при чието оформление са намерили приложение редица строителни и художествени стилове. Прозорците на долния ред са характерни за българското възрожденско строителство, а тези на горния ред са с цветни стъкла – елементи от венецианския и ориенталския стил. Вградените стенни гардероби са декорирани с барокови орнаменти. Северната стена на стаята, в която са вградени стенните гардероби е майсторски изписана с барокови орнаменти. Два от четирите етажа на постройката са изградени от камък. Седем вътрешни стълбища свързват различните етажи и мансарди. Дървеният таван изобразява красиво слънце с дванадесет заострени правоъгълника – броят на месеците в годината. Забележителното в тази стая е това, че в нея са запазени и чудесни съдове за вино, от които някога гостите на къщата са пиели. В нея са запазени и майсторски изработени килими, които покриват долната дървена основа на стаята. Изключителните стенописи, мебелите, вградените долапи с уникални дърворезби и дървените миндери, отрупани с възглавници, допринасят за една специфична атмосфера, характерна за къщите на заможните хора. Дървените етажи са покрити с пъстри черги. Покрай три стени има места за сядане под еркерните прозорци. Другото име на тази забележителна къща – Цинцаровата – има следната история: след смъртта на Манолис Кордопулос имотът е наследен от жена на име Агнеса. Има противоречия дали тя е била сестра, или пък прислужница на самия Кордопулос. Тя приема името на съпруга си – Георги Цинцар, с когото заживяват в къщата. Двойката била бездетна, затова осиновили племенника си – момче на име Гавраил. Днес старата семейна къща, която е частен музей, се държи от Никола Паспалев – синът на Гавраил. 

 

Местонахождение

Гр.Мелник се намира на 24 км от гр.Сандански. До него води част /от 12 км/ от международния път София-Атина. Има и редовна автобусна линия за Петрич, Благоевград и София. Близката жп гара Дамяница от линията София-Кулата е на 12 км от гр.Мелник.

 

Изходни пунктове

Кордопуловата къща се намира в подножието на пясъчните пирамиди в източната част на гр. Мелник до църквата "Св.Варвара", както и до Пашовската и Болярската къща. 

 

За музея

Кордопуловата къща е паметник на културата, в който все още може да се види тайникът, в който се е крил Сандански, както и други герои на Освобождението. Входната такса за посещение на музея е 3.00 лв. Има лятно и зимно работно време:лятно (от 1 април до 30 септември) 8:00-20:00; зимно (от 1 октомври до 31 март) 8:00 - 17:00; без почивен ден. Телефон за контакт:+359 7437 265; 0877 576 120 - Светла Бурова,0887 776 917 - Гаврил Паспалев. Включена е в 100 национални туристически обекта под № 6 заедно със Градският исторически музей.

 

Други забележителности наблизо

Болярска къща
Църква "Св.Антоний
Мелнишки пирамиди
Роженски манастир "Рождество Богородично"

 

Please login to comment

No Comment Yet

Got something to say? Feel free, we'd love to hear your thoughts.

Leave a Comment