Етрополски манастир „Св. Троица”

На 5 км източно от гр.Етрополе по северните склонове на старопланинския Черни връх, върху бигорна скала се извисява един от най-красивите български манастири-Етрополския манастир "Св.Троица" или известен още с името "Варовитец".

 

Карта

  • Храмове
  • rate_review София Област
  • room Етрополе
  • filter_hdr 738м. н.в.
  • gps_fixed 43.27783 / 28.01598

История

Етрополския манастир е основан през средните векове, в годините на Византийското владичество. При подновяването на манастира през 1858 г. игумен Хрисант намерил в развалините на старата църква плоча с надпис, указващ годината на основаването на обителта - 1158 г., която плоча била вградена в основите на новостроящия се манастирски храм. Със сигурност се знае, че от началото на XVI в. в манастира вече работела една от най-активните и големи български книжовни школи – Етрополската (Варовитецката). Варовитецката книжовна школа се прочула в целия православен свят с богатата украса на книгите и със специфичния краснопис. В скриптория на манастира работели краснописци, преводачи и художници и правели два вида книги. Богослужебни за църковната служба, и аскетични – съдържащи поучителни истории. Най-старата, запазена до днес книга, е Четвероевангелие  от 1595 г. До нас са достигнали общо 76 ръкописа и имената на 26 монаси-книжовници. Сред тях е и основателят на школата йеромонах Данаил Етрополски. Освен скрипторий в манастира имало богата библиотека, иконописно ателие и килийно училище. Голяма част от книгите на манастирската библиотека днес се съхраняват в Народната библиотека и в Националния църковен историко-археологически музей. От иконописното ателие се оцелели около 30 икони. Изключителното интересна е храмовата икона „Св.Троица”, рисувана от даскал Недялко през 1598 г. Тя е първата българска икона, подписана от автор. Днешната черква на манастира е изградена през 1858г., западно от основите на стария храм, от майсторите-строители Иван Боянин и Георги от Брацигово. Тя е просторна трикорабна кръстокуполна сграда с висок централен купол и 4 по-малки купола над ъглите й. Корабите са отделени с колони. Краищата на напречния кораб излизат извън очертанията на основния квадрат и образуват 2 параклиса - „Св. Безсребърници” и „Св. Иван Рилски”. През 1860 г. е завършена външната й украса. Стенописите във вътрешността на черквата са от 1907 г., обновени и допълнени след 2011 г. Произведенията на плодовитата Варовитска книжовна школа и на етрополските иконописци са изнесени от манастир „Св. Троица”. Оцелелите 76 ръкописа от Етрополската книжовна школа се пазят в различни хранилища – НБКМ, НЦИАМ, Врачанска Митрополия, библиотеката на Зографския манастир и др. Творби на етрополските иконописци, сред които е и иконата „Христос Вседържител” могат да бъдат видени в Националната художествена галерия (старо изкуство), гр.София. Храмовата икона „Св. Троица Старозаветна”, се съхранява в Националния църковен историко-археологически музей, София. Разбира се, възприятието на творбата на мястото, където е създадена, е незаменимо по своята цялостност, дори когато творбата е копие. Така връзката на Све­тата обител със собствената й история е нарушена. Етрополският манастир е бил най-значимият книжовен и просветен център по българските земи през XVI - XVII в.,след Рилската Света обител.  

 

Местонахождение

Етрополският манастир "Св. Троица" (наричан още Варовитец, заради варовиковия камък, с който е изграден манастирският храм) е разположен в Стара планина, в подножието на Черни връх (1070 метра), на 2 км южно от село Рибарица и на 5 км източно от гр. Етрополе.

 

Изходни пунктове

Пътувайки по магистрала "Хемус" в посока гр.Варна, поемате по отбивката за гр.Правец и гр.Етрополе. Отбивката за манастира е около 2 км от табелата на гр.Етрополе в ляво. След около 3-4 км стигате до с.Рибарица в началото на което има отбивка в дясно с табела За манастира. Оттам до манастира има около 2 км-пътят е със завои и на места е стеснен, но е напълно проходим дори и в зимни условия. За любителите на планинския туризъм препоръчвам да поемат по екопътека "Св.Атанас", по която само след час, прекаран в любюване на природата ще бъдат пред портите на манастира. Пътеката е маркирана, а началната точка е от началото на с.Рибарица, пътя в дясно.

 

За манастира

Етрополският таен революционен комитет бил основан от Васил Левски през ноември 1870 г. в Етрополския манастир. За председател на комитета бил избран Тодор Пеев – главен учител в Етрополе, основател на читалището (1811 г.), член на БРЦК, деловодител на българското книжовно дружество в Браила, съратник на Левски и Ботев. В една от стаите на манастира използвана от революционерите има таен тунел-изход, който води към гората. Манастира е действащ, мъжки в духовна околия Ботевградска и под Ловчанска епархия. Храмовият празник е Света Петдесетница - ден на Света Троица - осма неделя след Възкресение Христово - Пасха. В манастира може да се нощува, като предварително  трябва да се уговори с отец Емил на тел. 0887 982 089.

 

Други забележителности наблизо

Водопад "Варовитец"-пътеката започва от вратичка в задната част на двора на манастира. Спуска се стръмно в гората, като корените на вековни дървета служат за стъпала. Водопадът се достига за десетина минути. Варовитец е скрит в гората, навсякъде около него има дървета. Въздухът е много влажен и навсякъде по бигорната скала, където стига светлина, растат мъхове и сенколюбиви цветя.
Аязмото Варовитец-намира се на 300-400 м над водопада, в дясно от манастира
Часовниковата кула в гр.Етрополе
Паметника над гр.Етрополе от където има видимост към целия град
Водопад Врана вода-с.Ямна

 

Please login to comment

No Comment Yet

Got something to say? Feel free, we'd love to hear your thoughts.

Leave a Comment