Екопътека „Искър-Панега“-Луковит

Тучни поляни, скални релефи, дървени мостчета под които реката се прехвърля ту отляво, ту отдясно, свежест, зеленина и спокойствие. Екопътеката е с перфектни пропорции-пленителни гледки, чудати скални масиви и горски местности. 

 

Карта

  • Еко пътека
  • rate_review Област Ловеч
  • room Луковит
  • filter_hdr 149м. н.в
  • gps_fixed 43.18670 / 24.15995

 

История

Екопътека Геопарк „Искър – Панега” е дълга 8 км. Започва от Луковит и стига до Карлуково. Частта „Панега” включва местността „Котлен”, причудливи скални образувания „Куклите“ и водна пещера. В частта „Искър” са включени три основни обекта – феноменалните пещери „Проходна”, „Задънен дол“ и срутището „Струпаница” и три по-малки – пещерите „Темна дупка”, „Банковица”, „Свирчовица”. Три от пещерите и скалните форми „Струпаница” са обявени за природни забележителности с национално значение. Паркът обединява два отделни района – Карлуковски карстов комплекс и ландшафтен парк ”Панега”. Екопътеката следва поречието на река Панега, която извира в близост и е с необичаен синьо-зелен наситен цвят. По маршрута има пейки, места за пикник, мостове, вити стълби и е подходяща за пикник, барбекю и излет. Изключително живописно е мястото с издигнатата дървена платформа, която върви успоредно с река Златна Панега. Пътеката следва красивите меандри на реката, но покрай нея има и много поляни, пещери и места както за катерачи, така и за отдих. Магическата комбинация от флора, фауна и скални образувания носи според мнозина хармония, спокойствие и облекчава хора с мигрена и нервно напрежение. Части от пътеката преминават точно над реката, като следвайки я, след няколко километра се достига Карлуковският карстов комплекс. В Карлуковския карстов комплекс в близост до екопътеката се намира и пещера Проходна, която е известна с природния феномен Очите на Бога (Окната), представляващи две големи дупки, наподобяващи очи. Открити са останки от римско светилище, а в близост до извора е открита оброчна плочка на бога на медицината Асклепий, дъшеря му Хигия и сина му бог Телесфор.

 

Местонахождение

“Геопарк Искър-Панега” се намира на около 110 км от гр.София, на около 2 км от гр.Луковит и на 55 км от гр.Плевен.

 

Изходни пунктове

Пътувайки по автомагистрала Хемус в посока Плевен-Русе, малко след Ябланица, преминавайки през с.Златна Панега, с. Румянцево, с. Петревене и преди табелата за гр. Луковит вляво има безплатен паркинг. Това е началната точка за дивата и все още непокътната природа на този район на България. Големи информационни табели, чешма, беседка и каравана, от която може да се закупи храна или напитки. 

 

За еко пътеката

Проект “Геопарк Искър-Панега” е реализиран с финансовата подкрепа на Програма ФАР “Развитие на българския екотуризъм” BG 0202.02/ESC/G/DBET. Основната цел на програмата е да даде техническа и финансова подкрепа за подобряване на качеството на приоритетния сектор на екотуризма в България и да спомогне за повишаване на неговата конкурентноспособност. Телефон: 0697 24 66. Пълноправни партньори: Българска асоциация за селски и екологичен туризъм. Асоциирани партньори: Българска федерация по спелеология; Български туристически съюз; Областна администрация – Ловеч. Самата екопътека се намира в Карлуковският карстов регион, който е невероятно красив и пълен с пещери. Разходката е с продължителност от 3 до 5 часа. Пътеката е много добре маркирана и подходяща и за деца. За любителите на адреналина има различни възможности – за пещерни изследвания за рафтинг или разходка със сал по река Панега, за алпийско спускане, колоездене, бънджи скокове, офроуд и скално катерене. Бенефициент на проекта е община Луковит.

 

Други забележителности наблизо

Скален манастир "Св.Марина"-Карлуково

 

Please login to comment

No Comment Yet

Got something to say? Feel free, we'd love to hear your thoughts.

Leave a Comment