Връх Снежанка

Връх Снежанка е сърцето на Родопите, което тупти безспирно, а зимата е най-жизнена с хилядите си посетители от различни краища на света. Върха носи името на героиня от едноименна приказка. Наричат го Снежанка заради бляскавата ледена премяна, с която е покрит през по-голямата част от година – зимата тук продължава от ноември до май месец. По склоновете му са разположени десетките хотели, хижи и вили на курортен комплекс Пампорово – един от най-големите ски курорти в България. 

Карта

  • Върхове
  • rate_review Област Смолян
  • room Пампорово
  • filter_hdr 1926м. н.в
  • gps_fixed 41.63685 / 24.67932

История

Връх Снежанка е най-високият връх в курорта със своите 1926 м., а от него започват началото си над 35 маркирани писти. Средната годишна температура на върха е 8.5°С, а дебелината на снежната покривка е 140 – 150см. На върха е изградена телевизонна кула, чието строителство е започнало през 1973 г. и е завършило през 1978 г. Оттук БНР и БНТ започват да излъчват своите предавания още през 70-те години на миналия век. На входа на кулата се предлагат различни сувенири-картички, магнити, дребни подаръци. Входът за разходката из кулата струва 4 лв. Изкачването до горе се извършва с асансьор, който понякога може да се наложи да изчакате няколко минути, защото максималният му капацитет е 6 души плюс служителят. Кулата е с височина 156 м. Съоръжението е с цилиндрична форма и с два пръстена. В долният пръстен се помещава техническото оборудване, осигуряващо преноса на телевизионен сигнал в района на Родопите. В горният (на височина 93 м. / 2019 м.) е разположена панорамна тераса и заведение, от които се разкрива 360-градусова панорамна гледка. Там спокойно може да отдъхнете с чаша дъхав, горски чай или ароматно кафе, приготвени от любезните домакини на кулата. Заведението предлага и вкусни гозби за изгладнелите си посетители. След това може да изкачите още няколко стъпала за да се озовете на панорамната тераса, чиято гледка определено ще спре дъхът ви за момент. При ясен ден пред очите ви се разкрива цялата Студенецка седловина и морето от планински върхове на родопския рид Чернатица, обрасъл с вековни ели, борове и смърчове. На юг се виждат Смолянските езера, а в далечината е гръцката част на Родопите. На запад се издига връх Голям Перелик, в чието подножие се намират китните села Стойките и Гела. Оттук се виждат Рила и Пирин, а на север и Стара планина. От изток се вижда платото Рожен, заедно със купола на Роженската обсерватория, също едно чудесно място за разходка. Съвет от нас е да вземете от заведението в кулата бинокъл, с който може да разгледате панорамите още по-подробно, домакините са достатъчно любезни да предоставят биноклите безплатно.  

 

 

Местонахождение

Връх Снежанка се в сърцето на Родопите на 85 км. южно от Пловдив, на 15 км. северно от Смолян и на 260 км. от София. 

Изходни пунктове

До кулата Снежанка може да се стигне по 3 начина в зависимост от сезона. През зимата най-леснодостъпно и сигурно е да се качите на някой от лифтовете в курорта, които водят до върха – лифт № 2 Студенец-Снежанка (4-седалков открит); Лифт № 4 Смолянски езера-Снежанка (2-седалков открит), № 5 Малина-Снежанка (3-седалков открит) и най-новият лифт в курорта №6 Стойките-Снежанка (6-седалков закрит). През летния сезон можете да ползвате, както един от лифтовете, така и новия асфалтиран път до самата кула. Голяма част от пешеходните маршрути в района на Пампорово също водят до кулата. Пътят до върха е асфалтиран, добре поддържан и обозначен. Изкачвайки се нагоре със сигурност ще забележите маркираните трасета на Вело парк Пампорово, чиито писти предлагат, както полегати и леки трасета, така и доста екстремни участъци, по които прелитат добре подготвени байкъри. Домакините са се постарали да обхванат всички нива на трудност като са изградили 4 писти с различна трудност. За около 30-40 мин. спокоен ход ще стигнете до заветния връх.

 

За върха

Телевизионната кула на връх Снежанка e част от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Работно време на кулата: всеки ден от 09:00 до 16:30 ч. Телефон за контакти: 0878 641 023. Работно време на лифтове: Лифт № 1 Байк център 1 - Студенец /от петък до неделя/, от 09:15 ч. до 16:45 ч. (последно качване в 16:30 ч.), Лифт № 2 Байк център 2 Студенец – вр.Снежанка, от 09:15ч. до 16:45 ч. (последно качване в 16:30 ч.), Лифт № 4 Смолянски езера - връх Снежанка /от понеделник до неделя/, от 09:15ч. до 17:00 ч. (последно качване в 16:45 ч.).

 

Други забележителности наблизо

Орфееви скали
Хижа Студенец
Хижа Смолянски езера

 

Please login to comment

No Comment Yet

Got something to say? Feel free, we'd love to hear your thoughts.

Leave a Comment