Връх Малка Козя стена

В централният район на Балканите, в близост до хижа Тъжа, се намират връх Малка Козя стена със два прекрасни обекта – Петкановски водопади и Пенчовско пръскало. Живописни но трудно достъпни, те са олицетворение на място, съдържащото дивата, сурова красота на Балканите. Върхът е надвиснал над долината на Тъжанска река от запад и предлага добра гледка към околните пейзажи.

Карта

  • Върхове
  • rate_review Област Пловдив
  • room Калофер
  • filter_hdr 1708м. н.в
  • gps_fixed 42.72090 / 25.01489

История

Малката Козя стена се извисява на страничния рид, който се спуска откъм Русалийска поляна в югоизточна и южна посока, обкръжен от долините на Пенчовска река и Тъжа. Върхът е особено внушителен, гледан от изток и от пътя по долината на Тъжа. Изпъква тъмната скална маса на отвесната стена, висока повече от сто метра. Целият склон е обрасъл със стара гора и е трудно проходим. Върхът е с височина 1707,9 м и попада на самата граница на резерват “Джендема”. Поради варовиковия си характер, самият връх и районът около него са изключително интересни от гледна точка на растителността.

 

Местонахождение

Най-близките градове до връх Малка козя стена са: Априлци, Пловдив и Троян. Намира се в Централен балкан.

Изходни пунктове

Oт xижa Tъжa ce тpъгвa бeз пътeĸa в южнa пocoĸa. Tpябвa дa ce излeзe нa вpъx Maлĸa Koзя Cтeнa, ĸoйтo oбгpaждa ĸaтo cтeнa  дoлинaтa нa Tъжaнcĸaтa peĸa oт Зaпaд. Cлeд тoвa ce пpoдължaвa отново нa юг дoĸaтo ce cтигнe Πeнчoвcĸaтa peĸa. Прагът на Пенчовският водопад се заобикаля от дясно и предстои не особено трудно слизане до малка горичка, където е и самият водопад. Пенчовската река е сравнително пълноводна през цялата година, но както с повечето Старопланински водопади, най-доброто време за посещение е Юни. Петканови водопади, известни още и като Петканови пръскала, са скална каскада, която се намира по-напред, на втория десен приток на Тъжанска река. Местността става още по-сурова и скалиста, което прави пътят до някои от водопадите много труден, а и пътека липсва на много места. Продължава се без да се хваща специална пътека – все на Юг - като се пресече вторият десен приток на Тъжанската река. Той няма официално име – след него се стига до Петкановите водопади.

 

Други забележителности наблизо

Пенчовско пръскало 
Петканови водопади

 

Please login to comment

No Comment Yet

Got something to say? Feel free, we'd love to hear your thoughts.

Leave a Comment