Връх Безбог-Пирин

С древни митове и легенди е обвеян връх Безбог, издигащ се на 2645 м. надморска височина сред красивата Пирин планина. Стоящ в сянката на връх Полежан, той е там, стръмен и каменист, чакащ да бъде покорен.

 

Карта

  • Върхове
  • rate_review Област Благоевград
  • room Добринище
  • filter_hdr 2645м. н.в
  • gps_fixed 41.73130 / 23.51186

 

История

Връх Безбог се намира на Полежанското странично било и е висок 2645 м. На запад от него се намира Полежанския циркус и Дисилишко езеро, а над него- върховете Голяма и Малка Стража и Дисилица. На юг е разположен Поповоезерният венец, а на запад - връх Полежан, който е четвъртия по големина връх в Пирин. През връх Безбог преминава пътеката от хижа Безбог за Поповото езеро. На юг се намира малко връхче, обрасло с клек, което е наречено Безбожка тумба. Връх Безбог е гранитен връх, без да е скалист. Обрасъл е с хвойна и клек. На връх Безбог има голяма каменна камара. Според една от легендите бог Перун имал необичайно красива дъщеря, която бог Бес решил да открадне. Братът на девойката, който се казвал Дженгал (оттук идва и името на връх Дженгал) разбрал за плановете на бог Бес и го подгонил докато стигнали връх Безбог. Там той го убил и го затрупал с камъни - на мястото, на което днес се намира каменната камара. Според друга легенда, която е от турско време, към Добринище тръгнал башибозук, който да налага правата вяра. Жителите разбрали и се изпокрили, надявайки се селото да изглежда като изоставено. Вместо това обаче турците открили минералните извори и толкова ги харесали, че се настанили в българските къщи. Жителите видели, че не могат да седят вечно скрити и решили да се върнат в селото си и да кажат на турците, че не искат да сменят вярата си. Башибозуците се вбесили и подгонили цялото местно население, застигайки го на брега на езерото в подножието на върха, който днес е наречен Безбог. Всички българи били обезглавени, а водите на езерото се оцветили в червено от кръвта им. Това било място, на което Бог не съществувал. Жители на Добринище са построили триметров християнски кръст, който служи за ориентир и пътеводител на многобройните туристи. Тук идват да се снимат много българи и чужденци и оставят паричка за здраве в издълбана от природата каменна паничка.

 

Местонахождение

Връх Безбог се намира в Пирин планина в Югозападна България. Част е от Рило-Родопския планински масив. Разположена е между долините на Струма и Места. Общата площ на планината е 2585 кв. км. Разграничават се 3 климатични пояса – нископланински с надморска височина до 1000 м.; среднопланински с надморска височина от 1000 до 1600 м. и високопланински с надморска височина над 1600 м.

 

Изходни пунктове

Маршрутът започва от гр.Добринище (на около 8 км от гр.Банско). Поемате по маршрута за хижа Гоце Делчев като в Добринище има табелки за пътя до хижа Гоце Делчев, следвайте ги и скоро ще излезете от града, карайки по двупосочен път нагоре в планината. Пътят е лек, без сериозни завои. Стигайки до хижа Гоце Делчев трябва да отидете до седалковия лифт. Той ще ви отведе до хижа Безбог. Пътуването е около 35-40 минути, в зависимост от атмосферните условия. Имайте предвид, че лифтът е открит, така че бъдете добре облечени, особено зимата. Лифтът работи от 09:00 ч. до 16:00 ч. За тези които предпочитат да пътуват без автомобил от гр.Добринище (последната гара на теснолинейния железен път от гара Септември) всяка сутрин има автобус който пътува за хижа Гоце Делчев. Ако предпочитате пеш - 11 км. по асфалтово шосе или 2,30 ч. по маркирана пътека. До хижа Безбог може да се изкачите пеша по пътека през гората под лифта-2,30ч. Маршрута за върха тръгва по десния бряг на Безбожкото езеро и следва изкачване към Безбожки превал. При достигане на превала след преминаване на клека се открива чудна гледка към Кременските и Поповите езера и върховете около тях. Тук пътеката се разделя - надясно за връх Безбог и хижа Демяница през връх Полежан и Газейския циркус и наляво за Тевно езеро и хижа Пирин. Тръгва се надясно и следва стръмно изкачване към седловината между вр.Безбог и вр.Полежан. От тук за около 10 мин. можете да се качите до връх Безбог(2645 м.). Наляво следва изкачване към Полежан. Изкачването трае около 30 мин. От върха(2851м.) се открива една от най-пленителните гледки в Пирин. На север са зъберите на Стражите, на запад се извисява Газей (Войводски връх), а на северозапад се виждат върховете Вихрен и Кутело.

 

За върхът

Връх Безбог се намира в Северен Пирин, на Полежанското странично било. Северен Пирин е наричан от туристите "същинската част на планината". Тук са разположени връх Вихрен (2915 м)- втори след Мусала, Кутело (2900 м), Бански Суходол (2884 м.), Голям Полежан (2851 м), Малък Полежан (2822 м), Каменица (2822 м), Баюви дупки (2820 м) и още 60 върха с височина над 2600 метра. Със своите 2645 м. връх Безбог не е сред най-високите върхове в Пирин, но е утвърдена туристическа дестинация. Известен е най-вече с уникалната панорамна гледка, която предлага и с множеството легенди, свързани с произхода на името му.

 

Други забележителности наблизо

Кременски езера
Връх Полежан
Самодивски връх (пътеките не са маркирани)
Попово езеро

 

Please login to comment

No Comment Yet

Got something to say? Feel free, we'd love to hear your thoughts.

Leave a Comment