Водопад „Котлите“

На 50 км от гр.София в Западна Стара планина е разположено китното малко градче Годеч. В близост има над 6 манастира, някои от които все още действащи. Недалеч от Букоровският манастир "Св.Георги Победоносец" край с. Разбоище, община Годеч се намира природния феномен "Котлите" - каскада от водопади. Районът е карстов и е богат на пещери, извори, въртопи, понори и водопади. Най-красивият от водопадите е така нареченият Котлите, който се намира на река Дракул, която пресича високи отвесни скали, а падането на водата е от височина около 20 м. Водите му се разпръскват изключително атрактивно. За да е още по-приятно, природата сама е създала място за бивак – полянка до малко и недълбоко езерце, която е прекрасна за опъване на палатка.  

Карта

  • Водопади
  • rate_reviewСофийска Област
  • room Годеч
  • filter_hdr 615м. н.в
  • gps_fixed43.00343 / 22.95690

История

Старото наименование на този красив водопад идва от старинно предание, според което тук е идвал да се мие и пие вода огромен летящ змей. Затова и мястото е известно като "Водопадът на Дракула" (името идва от румънското "дракуле",означаващо чудовище, змей, дракон). Около два километра по-надолу по коритото на р. Дракул високо в скалния венец се намира и огромния отвор на "пещерата на Дракула", където според преданието е било леговището на дракона. Според местното население се нарича Котлите понеже е на две стъпала, горното от които напомня на голям и дълбок котел.

 

Местонахождение

За да стигнете до водопад Котлите, първо трябва да преминете покрай Букоровския манастир. До самия манастир се стига по черен път през полето. Водопадът се намира на около 500 м западно от манастира в стръмно дере, като се излиза от горната му страна. Слизането до водопада е по много стръмна пътечка сред отвесни скали.

 

Изходни пунктове

От пътя между с.Туден и с.Разбоище трябва да се отбиете в ляво по черен път, непосредствено преди табелата за началото на с.Разбоище. Малко преди разклона са поставени малки дървени табели за Букоровски и Разбоишки манастир, както и кафява табела с надрис Водопад "Котлите" Самият Букоровски манастир не се вижда от главният път. Оттук до манастира остава около километър и половина път.

 

За водопада

Водопад Котлите е природна забележителност от 1981 г., вписан в Ристъра на защитените територии и защитените зони на България с № 436. Площта на която се простира е 1.0 хектара, надморска височина 665м. Попада на територията на Регионална инспекция по околната среда и водите:гр. София - бул. "Цар Борис III " №136, телефон за контакт: 02/940 64 73.

 

Други забележителности наблизо

Скален комплекс ”Заского”–включващ карстова пропаст ”Заского” и пещерите: „Диневата пещера”, „Кривата пещера”, „Светата вода” и „Подмола” до с.Гинци.
Манастир ”Св.Дух”-гр.Годеч, ул.”Ал.Стамболийски” разполагащ с две църкви и място за нощуване.
Манастир ”Св.Николай Летни” се намира на около 1 км. северно от центъра на гр.Годеч. Разположен непосредствено до основите на античен храм. На това място всяка година на 9 май се отслужва водосвет.
Манастир ”Св.Арахангел Михаил”-с.Лопушна
Манастир ”Св.Илия”-с.Връдловци
Манастир ”Св.Георги”-с.Букоровци
Църква ”Св.Димитър Солунски”-гр.Годеч, датира от XVII век. В началото на XX в.до нея е построена голяма нова църква, носеща същото име.
Средновековна църква-с.Комщица
Църквата ”Св.Троица”–с.Губеш.
Църквата ”Св.Троица”-с.Комщица
Църквата ”Св.Николай Чудотворец”-с.Туден
Църквата ”Св.Николай Чудотворец" - с. Гинци.
Старата воденица - Килийно училище-гр.Годеч
Каскада от водопади Котлите-с.Туден, гр.Годеч
Искречки манастир "Успение Богородично"
Параклис "Св.Николай Летни"-гр.Годеч

 

Please login to comment

No Comment Yet

Got something to say? Feel free, we'd love to hear your thoughts.

Leave a Comment