Водопад Кадемлийско пръскало

Централен Балкан е мястото, където можем да се любуваме на най-високите български водопади. Те нямат нищо общо с водопадите на Ниагара или тези в Южна Америка, но са си наши! В Рила водопадите са наричани обикновенно с думата скакавици, в Родопите- падала, а в Стара планина са пръскалата. Кадемлийското пръскало е един от най-впечатляващите водопади в Средна Стара планина и определено доказателство за това каква невероятна сила притежава природата да твори и създава истински шедьоври.

Карта

  • Водопади
  • rate_review Област Стара Загора
  • room с.Тъжа
  • filter_hdr 1510м. н.в
  • gps_fixed 42.72786 / 25.02455

История

Кадемлийското пръскало се намира на 1500 м.н. Той е висок 72 м. и се образува от един от притоците на река Тъжа. Най-хубавото е, че се намира до самия пътя, а при желание може да се изкатерите доста близко и до самата вода. Под "Кадемлия" има буен карстов извор и малка пещера, в която до късно през лятото се запазва лед. В района е твърде вероятно наблюдението на мечка, вълк, дива коза, скален орел, черен щъркел, голям ястреб, черен кълвач, ловен сокол и др.

 

Местонахождение

Кадемлийският водопад се намира в Централен Балкан на река Кадемлийска, десен приток на река Тъжа. Разположен е в подножието на връх Триглав, Средна Стара планина.

 

Изходни пунктове

До природния феномен ще ви отведе коларски път, който започва от село Тъжа и продължава до едноименната хижа. Препоръчвам високо проходим автомобил. Ако решите да тръгнете пеша, преходът ще ви отнеме близо 4-5 часа в едната посока. Ако разполагате с достатъчно време и обичате дългите разходки в планината със сигурност тази идея ще ви хареса. Поемайки пеша ще минете и покрай друг много красив водопад, наречен Бабско пръскало. Той е с височина около 55 метра и е разположен в близост до хижите Русалка и Равна. Реката, от която води началото си водният пад е приток на река Тъжа. В случай, че поемете маршрута от х.Тъжа следвате маркировката за х.Триглав ок. 6 км. /1.30 ч./. Приблизително в средата на прехода е местността Смесите, където се отклонява пътеката за х.Мазалат (червен цвят, 3 ч. и 30 мин.). От х.Триглав до Кадемлийското пръскало може да сгигнете за ок. 1 ч., от х.Русалка за ок. 2 ч.

 

За водопада

Кадемлийското пръскало е страшно красив водопад през всеки сезон, а същевременно и много лесно достъпен. Водопадът е обявен за природна забележителност през 1965 г. 

 

Други забележителности наблизо

Бабското пръскало

 

Please login to comment

No Comment Yet

Got something to say? Feel free, we'd love to hear your thoughts.

Leave a Comment