Водопад Бабско пръскало

Водопад Бабско пръскало е внушително чудо на природата, което ще ви дари с невероятно изживяване и прекрасни спомени. Разходката до него е изключително приятна – сред вековните дървета, песните на птичките и чудните природни пейзажи на Национален парк Централен Балкан. Ще се насладите на чистия планински въздух и ще си осигурите зареждане с енергията на природата. 

Карта

  • Водопади
  • rate_review Област Стара Загора
  • room с.Тъжа
  • filter_hdr 1400м. н.в
  • gps_fixed 42.70369 / 25.04826

История

Височината от която пада водата на Бабското пръскало е 54 м. Образуван е на Бабска река и черпи води от южните склонове на върховете Голям и Малък кадемлия. Изградена е екопътека в местността, която излиза над водопада. Екопътеката "Бабското пръскало" е много красив и приятен маршрут. Като за еко-пътека, маршрута не е от най-лесните. С почивките може да се извърви за около за 4,5 часа. Маршрута е кръгов и е около 5км. В началото пътеката е доста стръмна. След като се изкачите пътеката се спуска до коритото на Бабска река до най-високата част на водопада. На реката има две дървени мостчета. Първото е само за преминаване, докато второто е изградено над самото Бабско пръскало и служи за повдигане на адреналина от гледката към ревящата бездна. Гледката от панорамната площадка е зашеметяваща. Пръскалото се спуска между две огромни скали. До мостчетата има изградени пейки за почивка. От реката маршрутът продължава с изкачване в гора, преминава през покрити с теменужки поляни и накрая достига до огромна стърчаща скала, опасана с дървени парапети. Това е най-доброто място за наблюдение на Бабското пръскало, което от тук се разкрива с цялата си красота. Екопътека "Бабско пръскало" е неколкократно затваряна за туристически посещения, поради опасни участъци и срутвания.

 

Местонахождение

Природният феномен се намира в масива Триглав Стара планина, попадащ в границите на Национален парк Централен Балкан, на около 2 км от хижа „Русалка“ по пътя село Тъжа – хижа „Тъжа“, също познат и като Русалийски проход и на около 4 ч. път пеша от с.Тъжа.

 

Изходни пунктове

Изходен пункт за маршрута е с. Тъжа. По път с трошено-каменна настилка се стига до контролно-информационния пункт (КИП) на Парковата дирекция “Сладката вода”, където е началото. Вляво от КИП малка тревиста площадка открива на запад панорама към резерват Джендема, Тъжанско ждрело и скалния феномен Козя стена. В дясно започва пътеката, която е добре маркирана. Трасето продължава в посока към чешмата “Сладката вода”, по моста над Бабска река, през букова гора до местността Бабски рът, откъдето се виждат резерват Джендема, каскадите от водопадите по река Дълбока и Юрушка грамада. От Бабски рът се отделя от пътя, продължава в дясно през букова гора и горска полянка с кът за почивка, след гората излиза във високопланинската безлесна зона, пресича заоблено било и се спуска към Скока на Бабското пръскало. По дървен мост прехвърля бързеите на Бабска река и се изкачва нагоре през поляни, осеяни със скали, за да достигне до най-високата си точка. Оттам се спуска до погледно място с панорама към водопада Бабското пръскало, връх Ботев, резерват Джендема и в дълбочина на юг. След това продължава през алпийска поляна, снижава се, прекосява малки букови горички, преминава край изворче и слиза надолу. През първите 100 метра пътеката е стръмна, после става по-равнинна и се разширява. Разделя се на две и дава възможност за избор – към контролно-информационния пункт в началото или по края на гората - към х. Русалка.

 

Други забележителности наблизо

Кадемлийското пръскало

 

Please login to comment

No Comment Yet

Got something to say? Feel free, we'd love to hear your thoughts.

Leave a Comment