Боянска църква „Св. Св. Никола и Пантелеймон“

Близо до гр.София, закътана в южните поли на планината Витоша, под дебелата сянка на вековни секвои царствено се издига Боянската църква, изградена първоначално да брани древна Сердика от вражески нашественици. Вървейки по гравираните павета, ви обзема чувството на спокойствие и безвремие, а прекрачвайки дървената порта ви връхлита атмосферата на много история и човешки съдби свързани с това свято място.

 

Карта

  • Храмове
  • rate_review София град
  • room София
  • filter_hdr 766м. н.в.
  • gps_fixed 42.64448 / 23.26602

История

Историята на храма, посветен на "Св. Николай и Св. Панталеймон" ни отвежда към далечния Х в., когато на това място е била изградена малка църквичка. През ХІ в. там е имало укрепление, което е играло важна роля във войните с Византия. По-късно, през ХІІІ в., по волята на севастократор Калоян – владетел на Средец (средновековното име на София), старата църква била разширена, до нея била издигната нова двуетажна църква и двете били богато изографисани отвътре. В началото на ХІХ в. към т.н. "Калоянова” църква била добавена още една пристройка. Но Боянската църква дължи световната си известност преди всичко на уникалните си стенописи от 1259 г., дело на неизвестен зограф от периода на Второто българско царство (ХІІ-ХІV в.), които представляват една от най-ценните сбирки на средновековна живопис. Изобразените 89 сцени и композиции с 240 образи на светци, ангели, както и ктиторските и царски портрети са строго индивидуализирани и се отличават с психологизъм и виталност. Сред тях е смятаното за най-старо у нас изображение на Небесният покровител на България св. Йоан Рилски Чудотворец, на Св. Петка (Параскева) Търновска, на ктиторите и на владетелите на Второто българско царство цар Константин-Асен Тих и царица Ирина. Неизвестният Боянски майстор според специалисти принадлежи към школата на т.н. Палеологов ренесанс (ХІІІ-ХV в.). Боянската църква впечатлява и с красив двор, аранжиран по проект на цар Фердинанд. По негова поръчка са засадени три секвои, внесени от Северна Америка. Измежду тях е разположен и гробът на неговата втора съпруга Елеонора. Църквата е най-посещаваният архитектурен паметник в България. Допълнително очарование му носи прохладната планинска прегръдка на Витоша. 
 

 

Местонахождение

Боянската църква, известна като един от най-съвършените и изцяло запазени паметници на източноевропейското средновековно изкуство, се намира на осем километра от гр. София, квартал Бояна в полите на Витоша планина, сред огромните дървета на потънал в зеленина двор.

 

Изходни пунктове

До Боянската църква с автомобил се стига по бул. България като се следват поставените за целта кафяви табели. В случай, че решите да ползвате услугите на градския транспорт,с автобус № 64 стигате до спирка "Боянското ханче".

 

За църквата

В сувенирния магазин на църквата могат да се закупят картички, книги, CD, DVD, сувенири и материали, свързани с Боянската църква и други туристически обекти. Реставрацията на „Св. Никола и св. Пантелеймон“ започва в средата на ХХ в. и завършва през 2006 г. вследствие на дарителска акция, организирана от Националния исторически музей. От 2003 г. Боянската църква е филиал на Националния исторически музей. Църквата е част от Стоте национални туристически обекта под № 70 и е включена в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1979 г. под № 42. Работното време на църквата е от 09:00-17:00 ч. /за периода от 01.11-31.03./ и от 09:30-17:30 ч. /за периода от 01.04-31.10./ В момента влизането в църквата става при специален режим – по 5 души с 10-минутна пауза между всяка група, за да се справи апаратурата с евентуални промени във въздуха. Паленето на свещи е немислимо. Дори снимането на уникалните стенописи става само с изрично разрешение и при определени условия. Адрес на църквата:1616 гр. София, ул. „Боянско езеро” №1-3, телефони:+359 2 959 0939:+359 2 959 2963. Утвърдена е входна такса за посетители 10.00 лв. и 2.00 лв. за учащи. Боянската църква е към духовна околия софийска и епархия софийска.

 

Други забележителности наблизо

Боянски водопад
Боянско езеро

 

Please login to comment

No Comment Yet

Got something to say? Feel free, we'd love to hear your thoughts.

Leave a Comment