Безбожко езеро-Пирин

Пленяваща природа с невероятни тайнствени и загадъчни красоти обгръща Безбожкото езеро, скътано в подножието на връх Безбог. Водите му чисти, бистри, студени и застинали се поклащат бавно заиграни от вятъра блуждаещ в Пирин планина. 

 

Карта

  • Езера
  • rate_review Област Благоевград
  • room Добринище
  • filter_hdr 2240м. н.в
  • gps_fixed 41.73302 / 23.52415

 

История

Живописното езеро Безбог се намира в най – високия дял на Пирин планина в Безбожкия циркус североизточно от връх Безбог, заедно с три други малки пресъхващи езера. На северния му бряг се намира хижа Безбог. Езерото е на височина 2239 м, площта му е 19 декара при размери 225 на 125 м. Дълбоко е 7 м. От него изтича Безбожка река (Беговиц), десен приток на река Места. Понякога в него падат лавини. Районът наоколо е типичен за Пирин, с алпийски релеф, а връх Безбог е като символ на стария Орбелус - белоснежен, каквото е старото име на планината, познато ни от траките. Вероятно не случайно – заради височината снегът по върховете се задържа до късна пролет, а лятото мраморните скали на планината фосфоресцират в нощното небе.Тя е слабо минерализирана - преобладават хидрокарбонатни и натриеви йони. Зарибено е с пъстърва. Северният му бряг е обрасъл с клек.

 

Местонахождение

Стигайки хижа Безбог пред вас се открива невероятна гледка към езеро и връх Безбог. В дясно от хижата има пътечка, която за кратко време ви отвежда до езерото.

 

Изходни пунктове

Маршрутът започва от гр.Добринище (на около 8 км от гр.Банско). Поемате по маршрута за хижа Гоце Делчев - тя е вашата първа точка за достигане. В Добринище има табелки за пътя до хижа Гоце Делчев, следвайте ги и скоро ще излезете от града, карайки по двупосочен път нагоре в планината. Пътят е лек, без сериозни завои, но бъдете внимателни, защото често падат камъни, а зимата може да има и заледявания. По някое време ще излезете на широко място, като отдясно на пътя е просторна поляна, а отляво има заведение. Тук можете да хапнете прясно уловена риба или да си поръчате такава. Скоро ще стигнете и до хижа Гоце Делчев. Стигайки до хижа Гоце Делчев трябва да отидете до седалковия лифт. Когато е бил построен (в края на 80те), лифтът е бил най-дългия в България - 3500 метра. Той ще ви отведе до хижа Безбог. Пътуването е около 35-40 минути, в зависимост от атмосферните условия. Имайте предвид, че лифтът е открит, така че бъдете добре облечени, особено зимата. Лифтът работи от 09:00 ч. до 16:00 ч. За тези които предпочитат да пътуват без автомобил от гр.Добринище (последната гара на теснолинейния железен път от гара Септември) всяка сутрин има автобус който пътува за хижа Гоце Делчев. Ако предпочитате пеш - 11км. по асфалтово шосе или 2,30ч по маркирана пътека. До хижа Безбог може да се изкачите пеша по пътека през гората под лифта-2,30 ч. Стигайки до хижа Безбог пред вас се открива невероятна гледка към Безбожкото езеро.

 

За езерото

Съществува страховита легенда, която разказва за произхода на името на езерото и върха. Според нея при едно нападение от турци, в този район били изклани "безбожно" много пастири и моми, което дава името на езерото и върха. В северната част на езерото на 2236 м. надморска височина се намира и хижа “Безбог”. През 1962 година голяма част от Пирин е обявена за народен парк и днес районът на Безбог влиза в него. През 1998 г. защитената територия е вече един от трите национални парка на страната. Поради своя уникален природен комплекс от 1983 г. парк „Пирин” e обект на Световното наследство на ЮНЕСКО. В планината са обособени и 5 резервата за съхранение на специфични екосистеми и хабитати. Тук има вековни гори, удивителни мраморни върхове-гиганти, изумрудни езера, мъхави еделвайси и бистри реки, които са естествен пейзаж за дивите кози, сърните, мечки, диви котки и вълци. Не се учудвайте, ако през уикенда попаднете на рибари около езерото. Макар риболовът да е забранен в националните паркове, само през уикендите тук е разрешен с въдици, като се "контролира" от горските рейджъри, но в случай на нарушение може да позвъните на номер:0899 866 410. 

 

Други забележителности наблизо

Кременски езера – 2,30 ч.
Връх Безбог – 1,30 ч.
Връх Полежан – 2,30 ч.
Самодивски връх (Дженгал) – 3,15 ч.(пътеките не са маркирани)
Попово езеро (по маркираната пътека за хижа Пирин) – 1,15 ч.

 

Please login to comment

No Comment Yet

Got something to say? Feel free, we'd love to hear your thoughts.

Leave a Comment