Аладжа манастир „Св. Троица“

Почивайки край Черноморието в мрачни и забулени дни или вместо да се мързелува от сутрин до вечер на шезлонга, Аладжа манастир е чудесно място за посещение, скрит в гората, чакайки да бъде открит.

 

Карта

  • Храмове
  • rate_review Област Варна
  • room Варна
  • filter_hdr 238м. н.в.
  • gps_fixed 43.27783 / 28.01598

История

Истинското християнско име на манастира е неизвестно, предполага се, че "аладжа" се нарича от времето на османското владичество. Аладжа в превод от арабско-персийски означава пъстър, шарен - име дадено му вероятно на запазилите се до онова време стенописи от параклиса. Помещенията на манастира са издълбани на две равнища във висока почти 40 м. варовикова скала. На първото равнище са разположени манастирската църква, монашеските килии, трапезарията и кухнята, малка гробищна църква, криптата (костница) и стопанските помещения. Второто равнище представлява естествена скална ниша, в източния край на която е изграден манастирския параклис. След падането на България под османско владичество в края на ХIV в. Аладжа манастир постепенно запада и вероятно към XVI -XVII век е изоставен. Западно от манастира в гъстата растителност на природен парк "Златни пясъци" по маркирана пътека се стига до още една група пещери, именовани от Карел и Хермин Шкорпил като "Катакомбите" - вероятно отшелнически килии и гробници на монаси на три нива. Смята се, че са обитавани през раннохристиянската епоха (IV-VI век), основание за което са намерените фрагменти от керамика, монети и врязани кръстове. По-късно, през XIII-XIV, "Катакомбите" и "Аладжа" манастир оформят един по-голям монашески комплекс, прекратил активното си съществуване през XVII - XVIII в. 

 

Местонахождение

Аладжа манастир е разположен на 17 км североизточно от гр. Варна в отвесен скален масив на франгенското плато, висок почти 40 метра и на 3 км от курортния комплекс Златни пясъци и в централната част на природния парк „Златни пясъци”.

 

Изходни пунктове

Отбивката за Аладжа манастир е малко преди Златни пясъци и се стига лесно с кола или автобус - автобусната спирка е на 5 мин. път. Пътя се извива нагоре и излиза на чешма от където пътя се разклонява, хващате лявата част и продължавате нагоре докато се излезе до местонахождението на манастира.

 

За манастира

Аладжа е нефункциониращ манастир, не се предлага храна и настаняване, а е превърнат в музей и паметник на културата. Манастирът е обявен за архитектурно-строителен паметник с национално значение в бр. 16 на Държавен вестник от 1968 г. През 70-те години на миналия век в близост до манастира е изградена музейна сграда, в която наред с постоянната експозиция, представяща миналото на монашеската обител са уредени и други, посветени на българската християнска култура. Във фоайето на музея посетителите могат да закупят научнопопулярни издания, дискове с българска църковна музика, разнообразни сувенири. Природен парк "Златни пясъци":052 35 54 60
Работно време на експозицията: от 09:00 до 16:00 часа, почивен ден понеделник.
В зимните дни посещенията се извършват със заявка.
Входна такса: възрастни- 5.00 лв., деца - 2.00 лв.
Всяка сряда и неделя през летния сезон от 21:00 ч. светлинно шоу (след предварителна заявка).

 

 

Други забележителности наблизо

Побитите камъни
Чудните скали край гр.Провадия
Варненският некропол
Раннохристиянска гробница.с.Осеново

 

Please login to comment

No Comment Yet

Got something to say? Feel free, we'd love to hear your thoughts.

Leave a Comment